Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Anders Borgström mindes ur sitt mångåriga och händelserika idrottsliv, i vår klubblokal onsdag 26 mars. De initierade deltagarna fick höra fängslande berättelser om främst friidrotten, där Anders bevisade att han är ett orakel när det gäller idrottshistoriska händelser, in i minsta detalj. Anders är mångårig medlem i ÖLIS.
Idrottsintresset kom från pappa Eric som grundade Värmlandstraditionen i bandy och hann med att vara lagledare för bandylandslaget 1929-1940 – utan någon förlust!
– Pappa släpade med mig på bandy när jag var barn och ganska snart började jag spela – dock på blygsam nivå. Friidrotten har alltid stått i centrum för mig.
– Som ung vann jag Skol-SM och junior-SM i spjut. Så småningom hamnade jag i skiktet närmast under landslaget i mångkamp – men jag gick ganska tidigt över till tränar- och ledarskap och lade mina krafter där.
Anders utbildade sig till idrottslärare vid GIH i Örebro – tog examen 1969 – och stannade kvar i Örebro och undervisade, under nio år, på Brunnsgärdet skola.
-Jag flyttade tillbaka till Karlstad och jobbade ett par år i gymnasieskolan och var samtidigt engagerad i IF Göta. Jag hade ansvaret för herrarna och Ulf Carlsson för damerna, vi hade många lovande ungdomar och hemförde Lag-SM år 1983.
-Därefter blev jag heltidsanställd av Svenska Friidrottsförbundet under en åttaårsperiod, som innefattade förbundskaptenssysslan 1984-1988.
-Åter i Karlstad följde fyra år som fritidschef, men sedan blev längtan efter doften av svettiga overaller för stor och de sista 18 yrkesverksamma åren var jag rektor för riksidrottsgymnasiet i Karlstad.
- Efter åren som förbundskapten hade jag förmånen att få bli friidrottskommentator på Eurosport. Det blev ett uppdrag i sexton år, 1999-2014.
-Parallellt med alla yrkesmässiga engagemang hade jag på min fritid under perioden 1971-1998 grenansvaret i spjut i Sverige – men det var ett ideellt hedersuppdrag, som jag lade cirka 1 000 timmar på vart och ett av de 27 åren.
-Det bidrog sannolikt till att jag som 70:åring fick erbjudandet att bli ansvarig tränare för Taiwans spjutkastare. Under perioden 2016-2020 var jag tränare och rådgivare och vistades långa perioder i landet.
De hade ett antal mycket lovande kastare vilka skulle få framgångar på de asiatiska mästerskapen. Huvudmålet var Universiaden år 2017, vilken skulle avgöras i Taipei. Det blev en stor succé, de manliga kastarna tog guld och brons på förnämliga resultat. Cheng Chao-Tsun blev därefter första asiat att kasta över 90 meter, 91.36.
Anders tackades för sin fängslande och intressanta föreläsning, med stora applåder samt blommor av Kjell Sunesson.