Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Tre generationer cykelstjärnor
Adams(s)ons en unik svensk idrottsfamilj!
Owe, Anders och Stefan Adams(s)on i Örebro är tre generationer cykelstjärnor. Få, om ens någon annan svensk idrottsfamilj, kan visa upp tre generationer som tagit SM-guld, tävlat i svenska landslaget och är Stor Grabb i samma sport.
Det är dessutom anmärkningsvärt, med tanke på att farfar Owe passerat 80-strecket, att trion fortfarande motionerar tillsammans någon gång per år.
- Det är ganska häftigt, faktiskt, men det blir tyvärr inte så ofta numera. Senast var i Spanien i november när jag var nere och hälsade på mamma och pappa, berättar Anders.
Owe är den i trion som cyklar mest. "Han är ju pensionär och har tid", förklarar Anders som själv lever som han lär och cyklar 500-600 mil året runt.
- Jag är vardagscyklist och använder sällan bilen i Örebro och så blir det väl 300-400 mil som motion.
Men när det gäller individuella SM-guld blir han slagen både av senior och junior.
- Farsan är fortfarande den ende i svensk cykel som vunnit SM-guld fyra år i rad i linjeloppet över 18 mil, berättar Anders.
- Jupp Ripfel har också fyra SM-guld på distansen, men inte i rad. Och sonen Stefan är en av dem som har två SM-guld i linjelopp, tillägger han.
- Jag är den ende i familjen som inte har ett individuellt SM-guld. Men jag vann drygt 75 tävlingar under min karriär och det är få som kommit upp i det antalet än i dag. Dessutom vann jag SM-guld i tempo, lag, och lagtempo.
Lägg därtill att både Anders och Stefan provat på proffslivet i Syd- och Mellaneuropa.
- Det skiljer ungefär 20 år mellan våra proffskarriärer. Själv stannade jag bara ett år i Italien på grund av flera orsaker. Dels var det svårt att acklimatisera sig för en småbarnsfamilj. Vi bodde mellan Venedig och Gardasjön i norra Italien där cykelsporten är som störst, men som cykelproffs är man borta extremt mycket. På den tiden var man på resande fot 170-180 dagar om året, men i dag är det ännu värre. Nu är de säkert borta 220 dagar om året, de har ju inga hemmatävlingar. Som lagspelare i hockey och fotboll har man ungefär varannan match hemma. Det är ett helt annat liv att vara professionell idrottsman i en individuell idrott.
Tjänar de mer i dag, också i cykel?
- Ja, det är som i alla idrotter. Det har skenat iväg något alldeles ofantligt. Det är andra tider helt enkelt. Jag hade ungefär en svensk tjänstemannalön på den tiden, men man brydde sig inte. Som idrottsman ville man ju bli så bra som möjligt i sin idrott och möta de bästa. Det var drivfjädern, säger Anders som bland annat körde klassiska Giro d´Italia det året och blev som bäst fyra på en etapp, nia på en annan.
- Det gick rätt skapligt. Jag tog mig ju runt och låg flera etapper på placeringar runt tionde plats.
Lärde du sig italienska?
- Jag hankar mig fram men kan inte påstå att jag talar italienska flytande. På den tiden fanns de knappt en italienare som kunde säga "Hallo, cat" på engelsk, så man var tvingad att lära sig italienska om man ville prata med och förstå lagkompisarna.
Sonen Stefan lockades till proffslivet efter sitt silver på U-23 EM i Polen år 2000. Den enda medalj en svensk cyklist har tagit i internationella mästerskap efter Bernt Johanssons OS-guld 1976.
- Stefan bodde i Luxemburg och stannade sex år som proffs i tre olika stall. Han värvades till tyska stjärnstallet Team Coast, på den tiden cykelsportens svar på fotbollens Barcelona. Men Stefan körde varken Touren eller Girot, däremot alla klassiska endagarstävlingar i Mellan- och Sydeuropa som är förknippade med cykelsporten.
Efter karriären på cykelsadeln blev Owe Adamson reklamchef på Fagersta Secoroc, medlem i junior- och senior UK samt ordförande i Svenska Cykelförbundet på 1980-talet.
Anders, 60 i sommar, är läraren som i över 20 år jobbat med döva och hörselskadade på Tullängsgymnasiet i Örebro, De senaste åren som rektor. Men han är numera mest känd som cykelexpert i Eurosport.
- Från den 1 april ska jag vara tjänstledig och frilansa, bland annat med tv. Cykel är en av Eurosports stora satsningar på sommaren med Tour de France i juli som en höjdpunkt.
Stefan Adamson, 39, är småbarnsförälder i Örebro och jobbar som kapitalförvaltningschef på Sparbanken Västra Mälardalen i Köping.
- Stefan var den bästa cyklisten av oss tre, erkänner pappa Anders, experten, till sist på rak fråga.
Ett betyg gott som något.
Håkan Bågenvik
Artikeln var införd i Nr 61 av Idrottsarvet år 2021. Owe Adamson gick bort år 2023 i en ålder av 88 år.
Foto
En unik trio. Cykelfamiljen Adams(s)on cyklar tillsammans där vi ser Anders, Owe och Stefan, alla svenska mästare, landslagsmän och Stora Grabbar i sin sport.
BILD: SUNE ESKILINEN