Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Vid ”Höstmötet,” sjätte november år 2013, gästades ÖLIS av Magdalena Forsberg vid Engelbrektsskolans aula, Örebro. Det är en av ÖLIS allra bästa och mest välbesökta träff, över 300 besökare. Här återges delar av Rolf L Lundins lyriska rapport om träffen.
- Oj, oj, oj! Såna applåder! Jag tror aldrig jag har fått så mycket applåder inför ett föredrag, sade Magdalena Forsberg. Ordet 'applådåska' har just manifesterat sig.
Vi fick därefter, som åhörare, vara med om en och en halv timmes veritabel energikick, av en inspirerande, sprittande, smittande, härligt suveränt underhållande Magdalena Forsberg. Mitt i detta flödande energifält framsträdde en oerhört målmedveten och ändå ödmjuk kvinna. Hon visade några bilder som perfekt förstärkte hennes budskap. Hon talade med hela kroppen, med livfulla gester och med smittande skratt. Hela hennes framträdande gjordes på ett genomtänkt, överskådligt och pedagogiskt sätt. Professionellt! Precis som hela hennes elitidrottskarrär.
Magdas inledning lade tyngden på hennes uppfattning om betydelsen av alla de priser/troféer som hon erövrat. Hon var mest stolt över Jerringpriset! Det enda pris som hon har framme i hemmet i Bergforsen. Begreppet folkkär har på senare år missbrukats, tycker jag, Magdalena Forsberg utgör, för mig, själva sinnebilden av en folkkär person. Beviset att detta håller är de fyra Jerringprisen, priset som Sveriges Radio utser efter att svenska folket har fått rösta. Magdalena Forsberg var/är folkets val!
Vanligaste frågan hon brukar få är, sa hon: -Varför började du med skidskytte så sent vid 27 års ålder? Hon svarade: För att jag hade kommit till en punkt där jag inte förbättrades, jag stod still eller t.o.m. blev sämre än jag varit. Skidskyttet gav mig nya mål och möjligheter.
Elitidrott är ingen sinekur, det kände väl de flesta till sedan tidigare, men Magda förstärkte denna insikt med redovisningen av hur hennes liv såg ut. 24-7, tjugofyra timmar om dygnet sju dagar i veckan i 49 veckor om året. Då var hon elitidrottare med träning och tävling som allt annat överskuggande i tillvaron. Rädsla att bli smittad av sjukdomar etc., etc.
Inte utan Wolfgang Fischler, konstaterade Magda, hade jag nått mina framgångar. Han var 'galen'. Han ställde ännu högre krav på sig själv än han gjorde på oss, därför hade jag den djupaste respekt för honom. När vi andra fick vila i april, då ökade han trycket på sig själv. Han hade totalkoll, han gav positiv feedback såväl som kritik. Hans motto var: vi måste träna mer, hårdare, smartare och oftare än de andra
Utan den stöttning som jag fick hemifrån av familjen hade det aldrig gått, heller, fastslog Magda. Den sociala biten är oerhört viktigt för att kunna nå framgång som elitidrottare. När det gäller ekonomi så måste det också fungera, med sponsorer och annat. Det räcker inte med alla övriga delar, alla bitar måste vara på plats.
Men den avgörande personliga egenskapen är ändå viljan, sa Magda. Hon hade, på uppmaning av Wolfgang, skrivit in på sin tekopp: "Viljan att vinna är inte alls lika viktig som viljan att förbereda sig för att vinna". Det mottot sitter kvar efter den aktiva karriären, avslöjade hon. Det måste vara kul att tävla!
Det blev erfarenheten och lärdomen efter det mindre lyckade OS i Nagano. Hon tyckte att det nu var rätt tidpunkt att sluta sin aktiva karriär. Bl.a. av den orsaken att hon valde själv inte tvingad av skador, att hon var kvar i toppen, att det bara fanns goda minnen kvar.
Bo Astvald och Sven Arne Ahlberg avtackade Magdalena med blommor. Applådåskorna från välkomnandet överträffades. Aldrig har jag sett så många som kom fram och ville ha autografer av Magda och som ville framföra sitt tack för en underbart trevlig upplevelse.
En folkkär mästarnas mästarinna. Att leva upp till förväntningar är bra - att överträffa högt ställda förväntningar är unikt bra. Det gjorde Magdalena Forsberg för mig.
Rolf L Lundin
Fakta
Magdalena Forsberg, född Wallin den 25 juli 1967 i Örnsköldsvik, är en före detta skidskytt och längdåkare, idag programledare.
Magdalena vann Världscupen i skidskytte sex år i rad mellan 1997 och 2002. Hon har vunnit 6 VM-guld, 1 VM-silver, 6 VM-brons och 2 OS-brons.
Magdalena Forsberg tilldelades Jerringpriset fyra gånger, 1997, 1998, 2000 och 2001, vilket är gällande rekord för svenska idrottsutövare.
Anders Borgström minns! | 26 mar, 15:00 |
En vandring då och nu i Skebäck - Bernt Eliasson | 9 apr, 15:00 |
Årsmöte med Frida Hansdotter | 23 apr, 15:00 |
Berättelsen om Örebrogymnastiken - Thomas Eklund | 7 maj, 15:00 |