Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
Tisdagen 3 december var temat Rolf Gunnarsson minns, inför en välfylld klubblokal.
-Orienteringen har alltid tilltalat mig där jag tävlade både som junior och senior. Det är en speciell tjusning att ta sig fram i skogen endast med hjälp av kartan och kompassen
-Mitt ökade engagemang i i Almby IK skedde tack vara att Ulf Magnusson dagen före årsmötet, i mitten av 1970-talet, kom hem till mig och frågade om jag inte kunde bli ordförande i Almby IK, då det saknades en kandidat. Så blev det.
Detta sammanföll i tid med att orienteringens flaggskepp O-ringen hade problem med att vilt stördes kraftigt vid genomförandet. Tävlingen var på väg att läggas ned då ingen arrangör fanns till tävlingen år 1979. Almby IK kom då med ett koncept där tävlingen minimalt skulle störa vilten. Tillsammans med länets klubbar blev arrangemanget mycket lyckosamt, både sportsligt och ekonomiskt.
-Vi skapade en bra organisation för arrangemang och hakade på det intresse som fanns för maraton. Almby IK arrangerade Örebro City Marathon åren 1981-1998.
-Intäkterna från tävlingarna gav klubben en bra ekonomisk grund. Det gjorde att vi kunde ta emot elitlöpare som herrtrion Stefan Brandt, Kjell Lauri och Jörgen Mårtensson samt Karin Rabe, vilka alla sökte sig till oss.
-Almby IK fick stora framgångar och våra löpare erhöll NA:s guldklocka vid tre tillfällen. Jörgen Mårtensson år 1982 och Karin Rabe år 1986. Men främst sätter jag den guldklocka som vårt lag fick för vinsten vid tiomila år 1985. Ett stort, gemensamt och för mig personligt mål var nått för Almby IK.
-Genom att våra löpare kunde satsa på sin idrott mer än tidigare kunde träningen och tävlandet bli mer rationellt, vilket utvecklade löparna och gav Sverige stora internationella framgångar.
-Idag har ju, positivt, orienteringen blivit en attraktiv TV-sport. Orienterare som Tove Alexandersson uppmärksammas ju på ett helt annat sätt än vad våra stjärnlöpare gjorde.
-När jag ser tillbaks är jag mest stolt över att vi räddade O-ringen, utvecklade svensk elitorientering samt skapade ett ökat allmänt intresse för orientering i Örebro, avslutade Rolf till stora applåder samt blommor.
Olle Anfelt minns | 5 feb, 15:00 |
Berättelsen om Orvar Bergmark 2005 | 19 feb, 15:00 |
Guldkorn från Digitala museet | 5 mar, 15:00 |
Wall of Fame | 12 mar, 14:00 |