Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Idrottshistoriska Sällskapet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Idrottshistoriska Sällskapet.
Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap
Följ oss för uppdateringar
I slutet av 1930-talet sökte AGF efter en tomt vid Svartån för att kunna bygga ett Sommarhem. År 1936 upplät Theodor Dieden vid Karlslund, nuvarande mark vid Strömsnäs/Hästhagen. Medlemmarna bröt först mark i den lövskog som skulle avlägsnas. Därefter byggdes huset. En taklagsfest kunde hållas 1936 och Sommarhemmet invigas året därpå 1937. Byggnaden brann ned under 1940-talet och nuvarande byggnad tillkom, den kom att kallas för ”Kåken”.
Behovet av en bastu var stort, då den naturliga avslutningen efter träning var ett bad i Svartån. Den vedeldade bastun stod klar år 1942. En bastu vilken också nyttjades av KFUM.
Detta var en tid av förändring för AGF. Välkända Henry Allard valdes till ordförande år 1937. Greta Adrian hade lämnat alla uppdrag efter att medverkat vid Berlin-OS 1936. Greta som sedan bildandet år 1917 lett såväl den manliga eliten som den kvinnliga ”De grå”. Båda trupperna var av yppersta nationella nivå. Den manliga uppvisningen på Kungliga Operan 1930 gavs stående applåder och hyllades stort i pressen.
Gymnastikuppvisningar var en mycket vanlig form av underhållning. Det beskrivs bäst av Sam Adrian.
”Trupperna ställde upp vid de mest omöjliga tider för att medverka vid en fest eller ett föredrag, hur de i ur och skur på bussar och lastbilsflak med ett bomställ, häst och plint kuskat omkring i länet, hur de i steniga skogsbackar, på hala dansbanor eller i trånga föreläsningslokaler i samband med föredrag om gymnastik eller annat, mellan deklamation av dikter eller sång till luta, mellan hembygdsföredrag och landsmålshistorier uppträtt, "med ständigt samma precision och fart och kraft och gymnastisk kultur”.
Erik Lindén tog över herrarnas elit år 1932, efter att varit aktiv under Greta. Ett uppdrag Erik hade under 35 år, fram till år 1967. Truppen nådde snabbt högre nivåer. Efter uttagning fick AGF äran att representera Sverige i Belgien 1939. Det var en stor händelse, vilken omfattande har dokumenterats.
Framgångarna för truppen fortsatte under 1940- och 1950-talet. De var världens främsta trupp och hade uppvisningar i Europa, Sovjet och USA. Vid VM-finalen i fotboll på Råsunda 1958 uppträdde AGF i halvtidspausen.
Individuella tävlingar i gymnastik infördes först år 1945. Här kom AGF att dominera, främst på herrsidan med Helmut Röhnisch, Anders Lindh och Kurt Wirhed m.fl., men damerna var också i topp med Karin Lindén och Harriett Lindh m.fl.
Denna tid var glansdagarna för Sommarhemmet. De olika redskapen fanns på plats tillsammans med sågspånsgropar. Förberedelser kunde ske individuellt och för trupperna. Hemmet var en oas där gymnasterna kunde träna och umgås. Det var sexdagars arbetsvecka som gällde, träning kunde ske måndag till lördag efter arbetet. Söndagarna samlades många av gymnasterna för att träffas men tillsammans också sköta och underhålla anläggningen. Givetvis förekom det festligheter. Särskilt kräftskivorna, med kräftor fångade i Svartån, var minnesvärda.
I slutet av 1950-talet tillkom en studsmatta, vilken lockade många unga gymnaster.
Under 1970- och 1980-talet hade AGF stora framgångar i Gymnastik Modern och Rytmisk gymnastik. Här nyttjades inte de tidigare traditionella redskapen utan träning skedde i hallar. Ledare var Barbro Carli, Ingvor Dahlén, Birgitta Tidholm och Gunilla Hedman m.fl.
På Sommarhemmet förekom det mindre lägerverksamhet och olika aktiviteter som ”Gymnastikens Dag”. Huset hyrdes även ut som festlokal.
Pingstafton år 1977 inbjöd Rulle Rosenqvists i Humbugs till en fest för att hedra Lars ”Walle” Waldner, som fyllde 50 år, många gymnaster deltog. Det blev därefter en tradition för Rulle att arrangera en fest på Pingstafton, fram till år 2007.
Sedan år 2019 är det GF Örebro som äger huset. GF Örebro är en sammanslagning av AGF och ÖGF/KIF. Föreningen har idag ingen verksamhet i Strömsnäs/Hästhagen utan de senaste tio åren har KFUM Örebro nyttjat Hemmet, för sin omfattande sommarverksamhet.
Foton
Taklagsfest år 1936. Erik Lindén med elittruppen framför klubbstugan på 1940-talet. Bastun, byggdes år 1942. Efter en brand byggdes ett nytt klubbhus på 1940-talet. Ingvor Dahlén och Harriett Lindh med flera framgångsrika kvinnliga gymnaster. Legendarerna Torsten Tegner, Idrottsbladet och Erik Linden, framför klubbhuset.
Vi minns Ola Helstrandh | 22 okt, 15:00 |
Annika Grälls minns! | 6 nov, 15:00 |