vaScript1.2">

Idrottshuset Örebro


Invigning av Örebro Idrottshus 1946

Idrottshuset är centralt beläget i Örebro invid Behrn Arena och Eyrabadet och inrymmer flera hallar i olika storlekar för bland annat basket, gymnastik, innebandy, volleyboll och handboll.

Den ursprungliga idrottsanläggningen tillhörde en av Europas största idrottsanläggningar och var ritad av dåvarande stadsarkitekten i Örebro, Georg Arn. 

Huset invigdes 1946 under högtidliga former av dåvarande kronprins Gustaf Adolf.

Anläggningen innehöll utrymmen för bowling, handboll, gymnastik och tennis. I källarplanet de första åren efter invigningen fanns en kortdistans löparbana som avslutades med en hoppgrop för både höjdhopp och stavträning och ansågs som dåtidens multiarena. Bordtennis övertog dessa lokaler under 50-talets mitt och var granne med brottningen, boxningen, tyngdlyftningen och bowlingen.

Under 50- och 60-talet anordnades danskvällar, boxningsgalor, isshow med Holiday on Ice samt Rockgalor i stora hallen, aktiviteter som fortlöpte även många år därefter.

Renovering av Gamla Idrottshuset genomfördes åren 2003-2008.

I oktober 2011 togs första spadtagen för Nya Idrottshuset en modern anläggning med stora ytor och god flexibilitet som sammanlänkas med den ursprungliga hallen genom en mellanliggande byggnad som bland annat inrymmer teknikutrymmen, café och konferensutrymmen

Fakta:
Gamla Idrottshuset byggstart 10 april 1942. Invigd 31 augusti 1946. Renoverad 2003-2008
Nya delen tillbyggnad av Idrottshuset 2011-2013

Fakta hämtat från Örebro kommuns hemsida och Sven-Arne Ahlberg med mångårig anställning på Fritidskontoret placerad i Idrottshuset, samt egna minnen om Idrottshuset.

Anders Stenberg.


 

 

Stäng