Östra Mark

Hoppbacken i Östra Mark år 1912


Jordbacken, Kalvhagen och Sörbybacken är tre hoppbackar som fanns vid Sörby och Markaskogen i Örebro. Under ett antal årtionden så var backhoppning populärt att utöva och att titta på.

Rälsbussen, som färdades på en smalspårig järnvägsbana som kallades för Gurklisten, passerade hoppbackarna på sin färd från Örebro till Pålsboda och Norrköping. Vid hopptävlingarna så stannande rälsbussen på Gurklisten på åkern framför hoppbackarna så att åskådarna kunde gå av och promenera fram till hopptävlingen.

Text: Anders Edh
 Annons för backtävling i Almby
 

1910 bildades Örebro skidklubb och året efter hade de en hoppbacke, kallad Markabacken, klar ute vid Östra Mark i Almby. 

Sakta men säkert började intresset för skidåkning sprida sig bland befolkningen och ett par decennier in på 1900-talet hade skidtävlingar vuxit till stora folkfester. Framför allt var det våghalsiga backhoppare som drog publik, och sådan var ju Olle. (Olle Rimfors, red. anm.)

En av de stora folkfesterna i Örebro vid den här tiden var de årliga nationella backtävlingarna. De lockade backhopparfantomer inte bara från Sverige utan ända från Norge. Samtidigt höll man distriktsmästerskap för närkingarna och västmanlänningarna. Det kom så pass mycket publik till hoppbacken ute i Almby att man var tvungen att sätta in extratåg.

Hämtat från NA 2010-02-28
 

Från Örebro stadsarkiv
Nivåbyggande av Sörbybackens hoppbacke, 1930-tal. Okänd fotograf

Läs också Arne Uplings "Skidor på marken och i luften" 
på sidorna 12-14 i Idrottsarvet nr 45. Bokmärke:
'Skidor'

Stäng