Arkiverat

Arkiverat 

Caféträffar | Möten | Utställningar | Övrigt
  

Caféträffar hösten 2012
Caféträff onsdag 17 oktober Behrn Arena Hockey, Örebro

"HALLÅ!" utropar den alltid lika energiske Sven-Arne Ahlberg. De 104 besökarna på dagens caféträff i fiket på Behrn Arena har just avslutat sitt kaffe med kanelbulle och snacket runt borden är som vanligt livfullt. Sven-Arne får ropa flera gånger innan han kan hälsa alla välkomna till det som han och många andra i församlingen minns som 
Vinterstadion. Vi kommer alla att, under några eftermiddagstimmar, få uppleva den formidabla förvandling som beståtts den gamla betonggrå vintersportanläggningen från 1960-talet. Fiket vi befinner oss i har utsikt in i bandyarenan.

Sven-Arne påannonserar att invigningen av utställningen "Polisens Idrottsförening 100 år" sker onsdag 24/10 kl. 16.30 i Sällskapets lokaler på Länsmuseet. Han påminner också om OS-utställningen i Länsmuseet som finns kvar året ut. S-A upplyser också om nästa caféträff på Länsmuseet, Luciatablån onsdag den 12 dec, med extraordinarie starttid, 14.30, och informerar om tidningen Idrottsarvet som är på väg ut till alla medlemmar i ÖLIS. I brevet finns också anmälningsblankett till årets höstmöte den 7 november i Nya Engelbrektsskolan (f.d. WUC) där nye ordföranden i Svenska Fotbollförbundet, Karl-Erik Nilsson är inbjuden föredragshållare.

Sven-Arne lämnar över ordet till Lars "Mozart" Andersson, sportchef i Örebro Hockeyklubb, samt till Pontus Gustavsson, klubbchef i densamma. Mozart erinrar om mötet på ÖLIS för ett år sedan då han bara kunde visa bilder på hur det skulle bli i den nya arenan och hur nöjd han känner sig att nu kunna få ta emot i den fullfärdiga Behrn Arena. "En arena i toppklass", tycker Lars Mozart, som har egna minnen som hockeyspelare från slutet av 1960-talet i Vinterstadions ishall.
 
"Vi vill bjuda på bra – inte bara sport utan också underhållning, mat,  upplevelser, allt det som en elitförening skall stå för idag", fortsätter Mozart. Kvällens match, E18-derbyt, mot Västerås upptar  självfallet Mozarts fokus för dagen. En match mot ett Västerås med NHL-förstärkningar, en väg som inte ÖHK har valt. "Vi satsar på våra "egna kanadicker" istället. De passar in i vårt lag, poängterar Mozart.

Vi har som mål denna säsong att hålla samma nivå genom serien och i den  avslutande kvalserien som ingår i årets målsättning. Vi lärde oss  mycket av fjolåret då vi spelade gladhockey i grundserien men där det  betydligt tuffare spelet i kvalserien "tog oss på sängen. Det skall  inte ske denna säsong!"

Mozart presenterade lagdelarna, från målvakterna, backarna och forwards. Intressant detalj är att två av de tre målvakterna Stefan Ridderwall, (son till förre landslagsmålvakten Rolf Ridderwall) och Tim  Sandberg har ett förflutet i Djurgården.  Ulf Wind
Förväntansfull cafébesökare
Reaktionssnabb hockeymålvakt i IF Eyra, ÖSK, Lindesberg 1958-68. Bandy i ÖSK, BK Forward. Fotboll från 1955–79? KIF, BK Forward, centerhalv med unik spelförståelse, alltid rätt placerad! Tränare 1985 för Fjugesta IF tillsammans med Lars LP Pettersson.
Foto: Rolf Lundin

Lars ansåg att MV-tränaren Michael  Andréasson innebär oerhört mycket för den höga klass som årets ÖHK-målvakter håller. Samtliga spelare i dagens ÖHK är proffs vilket är en förutsättning för den satsning med elitserien i sikte som klubben har.

På fråga från Christer Hultgren hur det ser ut med skador i dagens hockey och speciellt för ÖHK, svarade Mozart att den plexiglassarg som nya arenan utrustats med inte är det bästa som finns idag inom hockeyn. I NHL t.ex. är den stenhårda, ej sviktande sargen, förbjuden. Mozart efterlyste ett motsvarande förbud i Sverige. De flesta lagen har redan 
idag en mer sviktande sarg, endast några få, förutom Behrn Arena, har den icke sviktande stenhårda sargen i sina arenor. Mozart menade att den utgör en riskfaktor för mer skador inom hockeyn.

"Hur är det med lyset?" undrades det från åhörarna. Mozart meddelade att det var under kontroll och att ansvarig installatör skulle finnas på plats i arenan, för säkerhets skull, till kvällens match mot Västerås.
 
Rolf Hallgren undrade med hänvisning till "gamla tider" då halva laget bestod av örebroare hur det stod till med rekryteringen av lokala förmågor idag. Pontus Gustavsson redogjorde utförligt om det omfattande samarbete som idag sker med Virginska gymnasiet-hockey. Satsningen på juniorsidan, som Pontus berättade om, gladde och imponerade även på 
Roffe H. Minst tre spelare till elitlaget från Virginska inom tre år löd den stolta målsättningen. Pontus klargjorde även att satsningen på J18 och J20-lagen är en elitsatsning. Verksamheten för de yngre lagen sker i Hockeyskolan som är en egen förening. En förändring där deras J16-lag borde knytas till ÖHK:s elitverksamhet vore logiskt, ansåg klubbchef Pontus. Han nämnde också att Brynäs är en förebild för den 
långsiktiga satsning som görs i ÖHK på elitverksamhet. Hockeyskolan är en viktig del i den processen.
 
Mozart backade upp den kommentaren med det viktiga i att ungdomarna verkligen får lära sig grunderna, skridskoåkning t.ex. Det har varit en del i övrigt att önska på den fronten tidigare, tyckte Mozart.

Håkan "Lillis" Olsson undrade hur det står till med ekonomin, nu när det sportsliga ser så bra ut. Pontus berättade att alla budgetmål har hittills infriats och att den nya hallen har ett max publikintag på drygt 5 000 och att 1 900 abonnemang är sålda till denna säsong, att jämföras med 1 100 st.  år 2011. Pontus poängterade betydelsen av kringintäkterna vid matcherna i serveringar, loger, lounger m.m.
 
Den sociala biten för de ungdomar som kommer utifrån är väl förberedd. Alla har sina egna faddrar. Ett arrangemang som beröms av föräldrarna till ungdomarna. Ett samarbete med Örebro Universitet och Jan Mustell och Markusson har inletts med inriktning; Vad händer efter idrottskarriären?
 


Laila Sunesson
Intresserad cafébesökare 
GCI-examen 60-talet, friidrottare höjdhopp (saxstil). Från 1957 ÖSK, IFK Lidingö, IFK Norrköping. Basket KFUM Örebro, Hageby Kramfors (kval till div.1) Orientering: Almby IK, debut i 10-mila som 35-åring. Ledamot i ÖLIS styrelse. Foto: Rolf Lundin
Pontus presenterade också en vision hur ÖHK ser ut om fem år. Styrelsen kommer att vara mindre operativ – en elitserieorganisation – en nettoskillnad på 27 mkr att vara ett elitserielag. Klubben håller en låg profil i frågan om man då är i elitserien. Tänkvärt är hans konstaterande att i hockeyallsvenskan denna säsong möter man lag som 
Djurgården, Södertälje, Leksand, Mora, Malmö, "lokalderbyn" mot Karlskoga och Västerås. Hur mycket intressantare vore möten med lag som Skellefteå, Rögle t.ex. ?

Innan Pontus tog oss med på en rundvandring in på s.k. Vintergatan i den mycket fräscha Behrn Arena meddelade Sven-Arne Ahlberg att dagens andra aviserade gäst, Fredrik Johansson, ÖSK Bandy, tyvärr inte kunde komma. Fredrik var upptagen av en presskonferens där han presenterade årets nyförvärv till ÖSK Bandy, Tomas Knutsson. Påpassligt nog kunde cafébesökarna, i samma ögonblick, se Fredrik och Tomas genom fönstret ute på isen i bandyarenan tillsamman med NA-reporter Henrik Brändh och fotograf Håkan Ekebacke. Snacka om tajming! 
Meddelandet möttes med kraftfulla applåder. Pontus fyllde i med att berätta att ÖHK och ÖSK bandy samarbetar bl.a. med att ÖSK bandy disponerar den cafélokal som vi befann oss i för sina sponsorer.

Imponerande var den guidning som följde i den en gång så betonggrå ishallen. Förberedelsearbeten pågick för fullt inför kvällens stundande match mot Västerås. Vi fick se de 18 logerna med plats för 10 personer som är utsålda till säsongen. Den nya Diamond Lounge med 24 företagsplatser. Röda Rummet med plats för 50 personer. Arenan har 
självklart en toppmodern mediahylla som är utrustad med allt som gäller för IT-kommunikation, Internetuppkopplingar m.m. Allt som krävs i dagens medievärld finns på plats.

En välförtjänt rungande applåd avtackade den professionelle Pontus Gustavsson för hans genomproffsiga visning av en anläggning i absolut toppklass. Ett antal besökare frågade omgående var man kunde få tag på biljetter till kvällens match. Superlativerna duggade lika tätt som de oktoberregn som präglat länet hittills under denna höstmånad. En 
kraftfull ljusglimt i höstdiset var denna caféträff enligt många utpasserande idrottshistoriker.

/Rolf Lundin

PS. ÖLIS cafébesök hade uppenbarligen en positiv effekt på ÖHK som vann kvällens drabbning mot Västerås, publik: 3894, med inte mindre än 4-1, efter en första period, (skottstatistik 21-1!) som NA:s Jonas Brännmyr beskrev som "rena Sovjethockeyn från 1970-talet". DS.

Bilder tagna av Anders Stenberg


Cafédeltagare

Cafédeltagare
   

Cafédeltagare

Cafédeltagare
   

Pontus Gustafsson och Lars "Mozart"
Andersson, Örebro Hockey

Cafédeltagare får information om ishallen
av Pontus Gustafsson stående på bardisken
   

Översiktsbild Behrn Arena Ishallen
   
Caféträff onsdag 12 december med Luciatablå och Alexander Axén.
Rosengrens Skafferi och Waldénsalen, Länsmuseet Örebro
 
"Har ni tiiid med mej", frågar Alex i Waldénsalen. Det är ljuvligt att höra honom tala med den i media underrepresenterade "Ärans och hjältarnas" äkta Örebrodialekt. Vem minns inte Torsten Ehrenmark i radion, t.ex.

Klockan har hunnit bli kvart i fyra. Vi har nyss avnjutit ett alldeles bedårande luciatågsframträdande av Risbergska skolan, program kör B, under ledning av Karolina Cederkvist.

Återigen får vi cafébesökare njuta frukten av det obegripligt breda och djupa kontaktnät som finns inom ÖLIS styrelse och utskott. Den som fixat luciatåget är Laila Sunesson. Bra jobbat Laila!
 
Värmen från de tjugo ungdomarnas mångstämmiga sång kändes långt efter det att de med skridande steg lämnat Waldénsalen med lika värmande applåder. Högklassig körprestation och då var det ändå tjyvstart på det som väntade Luciakören. Luciadagen inträffar ju den 13:e och då har de mer än fullt med engagemang. De gjorde ett suveränt genrep! Många, i likhet med undertecknad, fick något glasartat i blicken av rörelse under flera sånger.


FAKTA

Luciatåg Waldénsalen
 

 
 När: Onsdag 12 december
 Medverkande 
 Kör: Risbergska skolan, program Kör B
 Körledare: Karolina Cederkvist

 Betyg totalupplevelse:
 Betyg kören:

 Sångordning
 • Luciasången
 • Goderafton i denna sal
 • Staffansvisan
 • Stilla natt *)
 • Gläns över sjö och strand *)
 • Ding dong merrily on high *)
 • Midnatt råder (Tipptapp i nytt arr)
 • Nu tändas tusen juleljus **)
 • Jul, jul, strålande jul
 • Änglarna ger oss **)
 • Sankta Lucia
   *) gitarrinledning
 **) gitarr- och solosångsinledning
 
 

En berömvärd idrottsprestation utfördes av Lucia själv, förutom att hon deltog i sången. Hon stod med sina handflator mot varandra, i sedvanlig Luciaposition, i tjugofyra minuter! Att hon inte fick kramp! 

Kaffe med lussekatt på Rosengrenska intogs, innan Luciatåg och Alex' framträdande, på numera traditionellt sätt.

Sven-Arne hälsade välkommen i Waldénsalen och gav info om kommande utskick med program för våren. Utskicket görs i mellandagarna.

Reignar Johansson gav en snabbinfo om OS-utställningen som blir kvar t.o.m. januari 2013. Imponerande 750 elever har hittills besökt utställningen. Deras tema har varit "OS och politiken". Fler klasser står på tur, därav den förlängda tiden för OS-utställningen.

Hedersordförande Roffe Hallgren bidrog med skön berättelse från ett skolbesök på Orvar Bergmarkutställningen. En grabb säger: "Jag tror att den där Orvar, han var nog från Örebro…"

Plats på scenen för namnsdagsbarnet Alexander Axén. Alex förvarnade att han är en snabbpratare. Han levde upp till det, nästan i Håkan "Lillis" Olsson-klass.
 
"Om ni har tid med mig så ska vi snart damma av det jag har att berätta", sa han.
 
Vi fick del av Alex liv som nästan från födseln har handlat om fotboll. Han föddes i en "fotbollsfamilj", berättar han. Han kom som sexåring in i ÖSK, bland sjuåringar. Arvi Taaler blev där hans förste tränare. Alex berättar att han som 14-åring endast var 1,65 lång. Han var snabb, han var med på skol-DM i friidrott och vann 60m. Sedan tokväxte han och gjorde uppehåll ett år och blev som fotbollsspelare förvandlad, från snabb och feg, till långsam, trög buse. Rynninge IK blev hans klubb. Libero hans plats i laget.

Han hamnade, tack vare Benny Lennartsson, på Trängens IP hos BK Forward, året var EM-året i fotboll 1992. Tvärt emot ryktet som spreds om honom hade inte Alex, 22 år gammal, dittills inte druckit, sa han. Han spelade på topp, libero och högerback. Efter tre säsonger gjorde Benny honom till ansvarig för B-laget. Det var han i tre säsonger.

Nästa steg som tränare blev div. 4-laget Hovsta. De var bra grabbar, sa A, dom gillade precis som jag, engelsk musik…. Alex ansåg vid den tiden att han kunde allt. Nu som 42-åring intar han en ödmjukare hållning och anser att det finns mycket kvar att lära sig om fotboll och fotbollsträning. Rynninge blev nästa tränaradress för Alex. Det blev sju år. Under den tiden jobbade han på Vasaskolan med killar som hade en diagnos med någon bokstavsbeteckning. Det var mycket lärorikt, tyckte Alexander.

Norge blev nästa anhalt, återigen via Benny Lennartsson. IK Start var klubben. Alex menade att Norge för honom framstår som ett mycket bra fotbollsland. Det är mycket mera rakt på mål där än, det vi i Sverige fokuserar mycket på, passningsspel i sidled. (Kanske han inte sa, men så tänkte undertecknad).
 
"Det som sägs här stannar väl här", sa Alex, och berättade en story om en spelare från Vasco da Gama. Det var så att…… Nä, det får väl stanna där, men mycket pengar rörde det sig om.

GAIS tog kontakt, men tränarjobbet gick till Magnus Persson, den gången. Istället blev det ÖSK ihop med Sixten Boström. Vi utgjorde en bra mix, tyckte Alex. Sixten mer försiktig, jag mer utagerande och impulsiv. Vi trivdes och jobbade bra ihop.

GAIS tog kontakt, igen. "Man måste ibland ta chansen när den dyker upp", sa Alex. Det var inte helt självklart att lämna Örebro för Göteborgsklubben GAIS.

Jag visste att GAIS var försvarsduktiga, så jag satsade allt på anfallsfotboll. Vi glömde bort att ett bra försvarsspel lägger grunden till en bra anfallsfotboll, konstaterade Alexander.

Många intressanta detaljer förmedlades om spelarförsäljningar och köp som direkt kom att påverka den idrottsliga verksamheten. GAIS kom 5:a trots endast 31 miljoner kronor i budget. Helt omöjligt ansåg tränarkollega Prahl.

"I den här branschen, fastslog Alexander, är det inte frågan OM utan NÄR man får sparken". "Är det värt det"? Han svarade själv: "JA! Allt, tänk bara att ha ett lag med 17 nationaliteter. Vilka kommunikationsutmaningar som det bjuder på". "Ge t.ex. aldrig en brasse en tröja med nr 24, då får du aldrig honom att spela på sin förmåga", undervisade han oss.

Tolv av femton tränare hörde av sig när han fick sluta i GAIS. Alexander menade att de allsvenska tränarna har ett mycket fint förhållande och kamratskap, unikt i Europa. "Vilka tre som inte hörde av sig"? – "Det behåller jag för mig själv", sa Alex. Han log brett när han tittade ut över den förväntansfulla församlingen.

Dagens sociala media är en faktor som man hela tiden, "twentyfour-seven" sju dagar i veckan, dygnet och året runt, måste ha i beaktande som mediabevakad tränare. "Under mina år i Göteborg t.ex. drack jag aldrig en öl offentligt", konstaterade Alex. Rykten sprids idag på ett infamt genomslagskraftigt sätt via de sociala medierna. Benny och han själv fick t.ex. via dem reda på att de båda, under Norgetiden, var alkoholister, berättade Alex.

Idag har Alex ett jobb, en roll i ÖSK, som han själv varit med att skapa. Det handlar om att stärka de personer som skall in i laget för att få ut det i laget som tränarteamet vill. P-O Ljung och Axel Kjäll kommer att vara de som sitter på bänken. Jag kommer att sitta på läktaren, men kommer att ha kontakt med dem för att förmedla det jag sett och föreslå förändringar, sa han. Det handlar för mig som tränare mycket om nivåanpassning. Det är bättre att sparka till bollen 100 gånger under ett pass än 10 gånger.

High-techutvecklingen inom fotbollen belyste Alex med info från ett besök i Paris hos Zlatans PSG. Hissnande info gavs om stegräkning per minut. 40 steg bättre än 60. PSG har införskaffat Chelseas f.d. fystränare med spetskompetens inom området.

ÖSK:s roll i superettan kommer att bli som favoriter, oavsett vad tränare och andra önskar. Alex menade att det viktigaste, en nyckelfaktor, är GLÄDJE.

Ett erbjudande från Kazakstan avböjdes av Alexander under samma tid som ÖSK blev aktuellt. "Dåligt leverne – men mycket pengar, kollosalt mycket, utlovades, men jag tackade nej", avslutade Alexander.

Frågor från publiken

Nils-Olov Åsman "Varför får fotbollsspelare så mycket skador i baksidan på låret. Det får ju aldrig en orienterare".

A.A. "En svår ekvation att lösa, fotbollsspelaren skall vara explosiv och uthållig. Zlatan och Silva i PSG är bäst på återhämtning där".

Flera kommentarer om kost, dryck och efterhantering av kroppen efter match och träning följde.

Precis som på vilken fotbollsarena som helst kom återstoden av träffen att handla om domare. Frustrationen över, till synes, i efterhand på videoupptagningar m.m., felaktiga domslut som avgör matcher är lättförståelig. Hur man löser det är kanhända inte lika enkelt, reflekterade undertecknad.

Alex avslutade den nästan agiterade stämningen med: "Jag älskar domare!"

Sven-Arne avtackade Alexander för hans mycket uppskattade framträdande med en bok av Arne Uppling. Spontana applåder följde och flera engagerade besökare samlades kring Alexander för fortsatta diskussioner.

/Rolf Lundin
 

Bilder tagna av Reignar Johansson och Anders Stenberg
 


Samkväm innan Lucia

Samkväm innan Lucia
   

Publikbild

Publikbild
   

Lucia med följe

Lucia, tärnor och stjärngossar
   

Lucia, tärnor och
stjärngossar

Föreläsare
Alex Axén
   
 
Caféträffar våren 2012
Caféträff 2012-01-18
Rosengrens Skafferi, Waldénsalen i Länsmuseet Örebro
 
Med toppluva och en morot i mungipan,” beskriver Inge Blomberg sitt första uppdrag som Friskvårdskonsulent.

ÖLIS har Caféträff, som, på sedvanligt sätt, inleds med fika på Rosengrens skafferi, lika sedvanligt förtjänstfullt sker emottagandet med kassörerna L-G Rosmark och Bernt Eriksson vid entrén. Extrastolar måste hämtas upp från källarplanet för att härbärgera alla besökare. Raskt utfört av aktivitetsutskottets Sven-Arne, Anders, Utta och RL. Hela etthundranio besökare räknades in, trots föregående dags enorma uppslutning på invigningen av utställningen, Örebro – Sveriges Bästa Idrottsstad. 2012 års aktiviteter med ÖLIS har gjort en rivstart som Henka Gustavsson skulle ha varit avundsjuk på.

I Waldénsalen hälsar ordförande Bo Astvald välkommen till besökarna i den fullsatta lokalen. 2012 ser ut som ett spännande år. Sommar-OS i London, 100-årsjubileum av olympiska spelen i Stockholm, vilket ÖLIS som tidigare aviserat kommer att uppmärksamma med en utställning på temat ”länsidrottare som deltagit i OS.” -Tjuvstarten, i går den 17/1 med invigningen av den utställningen bådar gott för ett bra år,- avslutade Bosse och överlämnade ordet till Sven-Arne Ahlberg.
 
Sven-Arne påminde om vårens kommande program som kommer att ske enligt det utskickade material som samtliga medlemmar fått i början av januari. Närmast 15/2 caféträff med Utta Eriksson, 21/3 fotbollsträff med ÖSK och KIF damer. S-A poängterade särskilt att notera den nya platsen för året, O’Learys på Drottninggatan 12, Örebro. Medverkan av Lennart Sjögren, ÖSK och Richard Nilsson, KIF-DFF plus spelare. Årsmötet enligt programmet den 19/4 på WUC som tidigare. Huvudgäst blir Riksidrottsstyrelsens ordförande, Karin Mattsson Weijber. Vårens avslutningsträff blir i Lindesberg i maj. Buss kommer att finnas med avfärd från Kumla, summerade Sven-Arne och hälsade därmed degens gäst, Inge Blomberg, välkommen.

Inge tackade för inviten till ett så ”celebert sällskap”. Han utlovade ett personligt präglat anförande. Han överträffade sin förutsägelse med råge, enligt undertecknad. Med stor berättartalang ledde Inge oss tillbaka till 1960-talet. Utan datoruppkoppling med powerpointstöd eller diabilder, endast med ett blädderblock som hjälpmedel genomför han sitt anförande på ett utomordentligt fängslande sätt. En timme där åhörarna blir berörda till fniss och gapskratt och eftertänksamma ögon. En skådespelarprestation som ofta avbröts av applåder.

–Lyssna, sa han, kan ni höra ljudet från en VW, Folka från 60-talet. Hör ni ljudet. Kan ni se framför er hur Folkan kommer nerför Vikingagatan i Strängnäs och svänger runt hörnet in på en tvärgata. Gunnar Karlsson heter han som kör. Gunnar får syn på fyra busgrabbar som kastar sten på brevlådor. Han tvärnitar och kastar sig ut ur bilen. Tre grabbar är snabba som illrar och försvinner bort. Den fjärde grabben hinner Gunnar, som själv är riktigt snabb löpare, ifatt. ”Va fan håller du på med, ryter Gunnar, vad heter du och var bor du?” Gunnar tar grabben med sig till pojkens bostad där pappan tar emot. Pappan ser sträng ut och undrar vad grabben har hittat på för dumheter. Gunnar är fortfarande ilsken och säger argt: -Ja och nu har du dessutom försenat mig trettio minuter dit jag var på väg. Förresten, fortsätter han, du såg ut att kunna bli en bra löpare. Jag skall till Malmby IF:s klubbstuga, ska du följa med och prova på att träna löpning?” Kläder rafsas ihop och vanliga blå tyggymnastikskor, familjen är inte utrustad med någon avancerad idrottsutrustning, och grabben hänger med Gunnar till Malmby IF.

Ytterligare en man, Alf Eriksson, föreståndare för Malmbyhus barnhem råkar grabben ut för något senare. Alf går på i samma stil. Han skickar med grabben en lista på alla barnhemspojkarna och ber grabben att göra i ordning en pingisturnering, allt efter en kväll med rundpingis. Det hela sker vid första besöket för grabben på Malmbyhus barnhem.
”Vem var grabben,” frågar Inge.

Publiken tittar undrande på varandra och tillbaka på Inge. Det var nog Mårtensson, viskar min bänkgranne, Nylle. Det susar i lokalen av viskande gissningar.

”Det var jag, säger Inge, det var min första bekantskap med Idrottsrörelsen. Gunnar Karlsson och Arne Eriksson gav mig med den intensiva starten hela idrottsrörelsens bestående kärna i ett svep.” * GLÄDJE * ALLA LIKA * ANSVAR * DELAKTIGHET.
 
Buspojken fortsatte att vara det upp genom realskolan, vilket resulterade att han fick göra om sista året för att klara av examen. Fortsättningen i skolan på gymnasiet gick bättre efter den tunga läxan med ”kvarsittning” i realskolan. Dessutom dök Hon upp, tjejen, hon med stort H. ”Men henne skall jag återkomma till,” berättade Inge. Från gymnasiet till lumpen till IBM-jobb. IBM blev på något sätt för mycket. Till slut trodde jag att IBM stod för Inge Blombergs Maskiner.” GIH lockade. Betygen var inte tillräckliga. Efter sju tappra försöksår kom Inge äntligen in i Stockholm på skid- och orienteringslinjen. ”Många buspojkar skulle må bra av att få träffa engagerade ledare av samma sort som jag fick,” säger Inge.

1979 blev ett minnesvärt år för Inge. ÖLIF, Örebro Läns Idrottsförbund, med ordförande Johnny Lindahl, sökte en friskvårdkonsulent. Länet var först i Sverige med en sådan funktion. Att det överhuvudtaget skapades en sådan tjänst, ansåg Inge, var till största delen Johnny Lindahls förtjänst som fick tidningarna att intressera sig för folkhälsotanken.
”Jag sökte, och fick jobbet,” sa Inge. ”Du har levt upp till våra förväntningar,” hördes Johnny Lindahls röst från de bakre bänkraderna. Första uppdraget som konsulent på ÖLIF blev i Hällefors. ”Jag åkte dit och tyckte jag satt inne med alla sanningar och ”Med toppluva och en morot i mungipan, åkte jag dit,” småler Inge. Efter tio minuters anförande i den iordningställda möteslokalen i Hällefors reser sig den man som Inge haft kontakt med och frågar: ”Sa du att du är friskvårdskonsulent? Det här är en FISKEKLUBB!” ”Senare i livet insåg jag att, i Hällefors är nog fiske den bästa friskvård man kan tänka sig,” sa Inge.

I Waldénsalen närvarande Kalle Ekström intygade att trettio år senare upprepades bravaden. Kalle, som ledande i föreningen GDV, bjöd in Inge till en träff på Stora Hotellet, 2009.

”Jag var inställd på en trevlig träff med dans, sa Inge. Det dröjde bara en kort stund innan jag förstod att det inte skulle bli någon dans, Gammeldanskens vänner brukade inte ha det på programmet…………”

Begreppet folkhälsa har stått högt upp i Inges arbetsgärning. Länet har hållit sig i framkant under lång tid. Inge framhöll S-O Cederstrand som lade fram en riksdagsmotion om idrottshälsan på 1980-talet. Det viktiga arbetet med förebyggande insatser mot idrottsskador anfördes av Örebro län för övriga Sverige, enligt Inge. En ledstjärna som han också betonade har varit , och är fortfarande *UTAN BREDD – INGEN ELIT*

1991 är ett märkesår för idrottsrörelsen i Sverige. Bingolotto och TV4 startar. Succé. Idrottsrörelsen organiserar och distribuerar Bingolotterna. 1995 sätts tittarrekord, tre miljoner tittare. Med en enkel cirkel visade Inge på ett pedagogiskt sätt idrottens finansiering i Sverige. Ideellt arbete fyllde halva cirkeln. Värde 20 mdr. Det kommersiella representerar drygt 1/4-del. Det offentliga, stat, kommuner och landsting ungefär 1/3-del. Bingolottos lilla bit i cirkeln representerade 1 mdr SEK! Det som gällde DÅ, 1995, gäller även NU.

BEHRN-koncepet med mångfalden av möjligheter för idrotten är unikt i Sverige, vilket Inge fick instämmande av gästande kultur- och idrottsministern på tisdagskvällen den 17 januari. Lena Adelsohn-Liljeroth var ju på plats i Örebro för invigningen av utställningen, Örebro – Sveriges Bästa Idrottsstad. Inge var inbjuden gäst hos landshövdingen på slottet. Inge riktade ett stort tack till Reinar Johansson, ÖLIS museiutskott, för hans engagemang i att skapa den utställningen. Reinar returnerade tacket med att den inte hade kommit till stånd utan Inges aktiva medverkan. Möjligheter gavs, under kvällen på slottet, att få diskutera med kommunens beslutsfattare om projekt som SM-vecka i friidrott 2015. Inge ansåg att det finns kloka tankar om att inte bara ”rusa åstad”, utan vi kollar först. Att det skulle kunna innebära väsentliga pluseffekter för Örebros näringsidkare, avslöjade Inge med exemplet O-ringen 2010. Det evenemanget drog tjugotusen besökare till staden. 130 mkr spenderades på åtta dagar.

Framtiden för idrotten, enligt Inge, är beroende av tre nyckelord: *ENGAGEMANG –ATTRAKTIVITET – TROVÄRDIGHET. Att kunna vara trovärdig innebär obligatoriskt att FÄLTKONTAKT är A och O. Inges egen fältkontakt har fungerat via de egna barnen från utgångsplatsen med bostaden intill Axbergs kyrka. Det var då. Nu, säger hans självinsikt att den tiden är förbi och det är dags att lämna över. Det innebär inte att Vasaloppet och mountainbiken läggs på hyllan. Framsynta och kloka ledare är en förutsättning för att verksamheter skall kunna utvecklas på ett positivt sätt, poängterade Inge. Raul "Rulle" Björk, Johnny Lindahl likaså, är goda exempel som Inge mött under sina under trettiotvå år i ÖLIF, när ordföranderollen inte blandats med de operativa insatserna. Inge lättade också på förlåten till den information som, under Hindersmässoveckan, kommer att offentliggöras, nämligen att ÖLIF och SISU föreslås få gemensam chef och kansli. Årsmötet i mars är den beslutande instansen.

Ur skrivbordslådorna har Inge plockat upp böcker av förebilder. En förebild t.ex. är Dag Hammarsköld, f.d. generalsekreteraren i FN, med hans postumt utgivna bok, Vägmärken. Inge läste med känsla en dikt ur boken. Den dikten finns inristad på en kopparplatta på Falkaberget invid Falkasjön i Kilsbergen. Det är väl värt ansträngningen att ta sig upp på Falkaberget och läsa dikten. Där faller diktens ord på plats, kan eder krönikör intyga. Med ålderns rätt, funderade Inge, så kanske funderingar kring livets större frågor blir framträdande. ”Det är inte vad man säger som är det viktiga – det är handlingarna som betyder något,” sade Inge.

”Framtiden ställer oss inom idrottsrörelsen inför utmaningar som är nya. Bilden av hur idrotten har riktat sina insatser ser i stort sett oförändrat lika ut under min tid DÅ som NU,” sa Inge och visade på ett enkelt streck. Ett minustecken (-) längst till vänster och ett plustecken(+) längst till höger. Mitt i har vi av tradition satsat våra resurser, de med sämst förutsättningar (-), ekonomiskt, socialt, fysiskt etc. , har fått en liten del. Likaså de närmast (+). Statens satsning med ”Handslaget” som i ny politisk tappning kallas ”Idrottslyftet” innebär en tydlig inriktning från statsmakterna att idrotten är viktig för Sverige. Inge rapporterade från tisdagen den 17/1, utflykt med idrottsministern Lena till Ballonghallen i Vivalla. Där fanns Malika Baloa, 42 år, iklädd slöja, spelandes och instruerandes, flickor iklädda slöja, basketboll. Hon uppvisade ett enastående stort engagemang. Det är denna typ av utmaningar som skiljer NU ifrån DÅ, menade Inge. 
”Efter årsmötet i mars så blir det återförening med tjejen som jag träffade på gymnasiet, ni vet Hon med stort H.” sa Inge leende. Inge avslutade med att lämna ut femtio böcker med poesi. Böckerna hade han fått av den nyligen bortgångne författaren Lars Wolfs hustru Margareta. Bokens namn, Idrott och poesi. Ett värdigt avslut på ett mycket underhållande och intressant framträdande, vilket bekräftades av publikens entusiastiska applåder.

Sven-Arne Ahlberg tackade Inge för underhållningen och betonade åter hans betydelse för att den pågående utställningen, Örebro – Sveriges Bästa Idrottsstad, kom till stånd. Inge fick en en prydlig ÖLIS-keps samt en påse med polkagriskarameller.

Caféträffen avslutades med en lång applåd och många personliga handtryckningar framme hos Inge Blomberg.

/Rolf Lundin

Bilder tagna av Anders Stenberg och Reignar Johansson


Samvaro före föredrag

Samvaro före föredrag
   

Sven-Åke Dahlberg, Ulf "Utta" Eriksson
och Sven-Arne Ahlberg

Föredragshållare
Inge Blomberg
   

Publikbild

Publikbild
   


Publikbild


Sven-Arne Ahlberg tackar Inge
Blomberg för ett utmärkt föredrag 

Onsdag 15 februari 
Rosengrens Skafferi, Waldénsalen i Länsmuseet Örebro
 

"HEJ!" ropar den energiske Sven-Arne Ahlberg, som en överfurir, för att överrösta den sorlande församlingen. "Hej alla ni som kommit, ni är etthundratio plus som fyller Waldénsalen till sista plats, jättekul att ni har valt att komma hit för att lyssna på dagens gäst, Ulf "Utta" Eriksson."

Sven-Arne är entusiastisk ordförande för AU (aktivitetsutskottet) i ÖLIS. AU är den grupp i ÖLIS som lägger fram programförslag på caféträffar, utflykter som sker under året. I AU ingår, som en av nio medlemmar, även dagens gästföreläsare, Ulf "Utta" Eriksson, han har inte föreslagit sig själv som gäst. Det är ett enigt AU:s önskemål att han skall förgylla en caféträff med berättelser om sina upplevelser i idrottens värld, inte minst som firad, nationell och internationell, domare.

Caféträffen har som alltid, på Länsmuseet i Örebro, inletts med fika på Rosengrens skafferi. Där de besökande inköpt fikabiljetter av de trygga och erfarna ekonomiveteranerna "Lara" och Håkan, Lars-Gunnar Rosmark och Håkan Aldevik. Håkan numera ekonomiansvarig i ÖLIS. Många föreningar skulle skatta sig lyckliga med en motsvarande kompetens inom ekonomins labyrinter.
 
Sven-Arne påminde kort om vårens kommande programpunkter, närmast den 21/3 "Fotbollsträff" på O’Learys. ÖSK:s Lennart Sjögren, KIF:s Richard Nilsson samt spelare kommer att medverka. Årsmöte/vårmöte torsdag 19/4 på WUC med RF:s ordförande, Karin Mattson Weijber som gäst. Besök i Lindesberg 9/5. Buss från Kumla kl. 13.00, hållplats på Hamnplan i Örebro 13:30. Esso Engvall kommer, på begäran, att guida turen från Kumla. Utskick kommer i mars där alla detaljerna finns beskrivna.
 
"Plats på scenen för Ulf "Utta" Eriksson," proklamerade Sven-Arne.

"Jag kommer från ett religiöst hem," avslöjade Utta. "Min mor var vartannat år med i Maranata och vartannat år i Pingstkyrkan, så jag är väl bekant med namn som Målle och Imsen."

Inledningen med berättelsen om Uttas dialog med sin assisterande domare, linjeman som det fordom hette, var just från forna tider. Svaret på Uttas fråga om hur mycket han hade kvar blev, efter en titt i spetsglaset, "två centiliter". Skrattsalvorna som följde präglade hela Uttas underhållande föreställning. En föreställning som inte bara infriade undertecknads höga förväntningar, utan överträffade dem.

Uttas berättelser genomsyrades av samma burleska frejdighet, med den ångermanländska dialekten, fortfarande kvar, som en den perfekta kryddan på en läckert tillagad föreställning. Ett nämnvärt kuriosa är väl ändå att från samma bygd, Njurunda, kommer bl.a. Billan Westin, Pelle Svensson, Preven Svedberg, Janne Kårström, Amos och Utta Eriksson.

Uppväxten med ett år i realskola i Junsele fortsatte med militärtjänst och därefter FN-tjänst i Kongo som furir. En allvarlig brandskada, där ett ben blev illa åtgånget, avslutade den militära karriären.

Idrottskarriären inleddes som högerback i div. 4. "Min enda målsättning som back var att jag skulle mörda motståndarnas vänsterytter," sa Utta.

Undertecknad kan inte låta bli att reflektera över vilket ogenomträngligt försvar det skulle ha varit med Utta som högerback och Olle Sääw som vänsterback. Olle avslöjade en gång sitt motto: Om dom är för bra så kavlar jag ner strumporna och slipar ännu hårdare på högerytterns fotknylor…. Många lag hade nog ställt upp med nio man, utan höger- och vänsterytter.

Uttas fotbollskarriär gick över till ishockey. Han berättade att han var Sveriges mest utvisade spelare. Han var målvakt. Betecknande för stockholmspressens syn på norrlandsidrotten, i varje fall på den tiden, var DN:s kommentar när Uttas lag Nyland kvalade till div. 1 norra. -De har väldigt fula tröjor………

Som 23-åring, 1965, fick Ulf hoppa in i sin fars tobakshandel. Hans far hade blivit sjuklig och Ulf var den naturlige arvtagaren. Hans far kallade honom alltid för Pysen.

Undertecknads vänstra bänkgranne Ronnie "Pysen" Pehrsson sken upp i ett förklarat leende som räckte hela föreställningen. Pappans uppfostran i Ulfs tidiga år med ordning och reda, att hålla sig ren och snygg hjälpte när det blev allvar att själv stå som ansvarig för tobakshandeln. Det behövdes när det varje vecka skulle sorteras och redovisas ettusentrehundra tipskuponger till Tipstjänst. Ledorden, Kunden har alltid rätt, var noggrant inplanterade i arvtagaren. –Och Pysen, sa fadern, om du skall anställa modern i butiken så ge henne bara mat och husrum i ersättning. Om hon får pengar så ger hon var tionde krona till Levi Petrus å han har redan vad han behöver.

Uttas domarkarriär startade 1968, när skador hade satt stopp för ishockeykarriären. Han provade på som tränare och var på Bosön med landskapslaget. –Domarna var dåliga, tyckte Ulf. Kritiken ledde till en erbjudande om domarkurs. Premiäråret blev det två matcher och lika många utvisningar. Det var bra tyckte Molin från Sollefteå som rekryterat Utta. Att lyckas att bli en bra domare var enkelt enligt Utta. Var bra förberedd och ha ett dåligt minne. Förbundsdomare med rätt att döma div. 4 blev Utta 1970. Samma år inleddes studier på Bosön där Ulf var kurskamrat och delade rum med Mats Lindberg, känd far till simhopperskan Anna. Kuriöst nog blev Mats senare också internationell domare, fast i simhopp. Örebrokände Per-Åke Ehn var också kurskamrat på Bosön. Domarkarriären fortsatte parallellt med att ha sju anställda. Erbjudande kom från SVFF (Svenska Fotbollförbundet) att få provdöma div. 3. Det gick bra. -Men jag måste ju bli bättre än han som jag såg på en annan match, tänkte Ulf. Erbjudande kom att få döma div. 2. Det förlöpte på samma sätt.
 
1973 blev det debut i allsvenskan, Sirius-Hammaarby var första matchen. Tredje allsvenska matchen var IFK Norrköping-Malmö FF. Så här såg Ulfs söndag ut. 8.00 ankomst Norrköpings central, 8-11 fika på centralen, 11-13 promenad i Norrköping. Lunch. 14-16 fiket på centralen. 18.00 matchstart. Föga glamoröst. Matchen då?

Jo Bosse Larsson skickade, i 89:e minuten, med en tackling ut Christer Hult 9,40 utanför planen, långt över löparbanan och sargen. –Såg du inte, skrek Hult när han kom tillbaka in på planen. –Jodå, ta't lugnt, du har slagit Bob Beamons rekord på 8,90 du klarade 9,40. Nummer tio kom hit, fortsatte Utta. -Va vill du, sa Bosse L. -Vilket nummer har du, frågade Utta. –Du sa det ju själv ju, sa B. –Det var bara vad jag trodde, vänd på dig så jag får se. B vände sig. När han vänt sig om tillbaka frågade Utta. –Vad heter du? När proceduren var klar hade den sista minuten som återstod av matchen då incidenten inträffade tagit slut, Ulf blåste av matchen. Norrköping vann matchen med 1-0. Direkt efter matchen dundrade MFF:s Egon "Hemlige" Jönsson in i domarrummet. –Det var ju en minut kvar av matchen när du blåste av, varför i h-e gjorde du det, vi var ju på gång att kvittera, röt han. –Nummer tio i ert lag disponerade den minuten, svarade Utta. Egon och Utta startade därmed ett livslångt vänskapsförhållande.
 
Under alla domaråren fick Ulf, liksom alla från hans hemstad, kämpa med att ingen visste var Sollefteå låg. En kollega från Skåne hade bestämt sig för att åka på en fiskeresa till Norrland. Kollegan kontaktade via en bekant. Ulf frågade om han visste var orten låg som kollegan ville åka till. –Den ligger fyra mil söder om Motala, sa Ulf. Men okunskapen kunde ibland även ge hjälp att salta på reseräkningarna utan att någon ifrågasatte dem.
 
Uttas internationella debut skedde i Moskva. Som stödperson hade Ulf en tjeckisk domare, Trettiofem minuter före matchen kallade han Utta till ett rum där den tyske storstjärnan Overath och en rysk storstjärna satt. Tjecken sa på tyska till de två spelarna. –Ni kan säga till era kamrater i omklädningsrummen att om dom inte gör som Mr Eriksson säger behöver dom inte göra sig besväret att klä på sig sina matchkläder, de får bara gå ut och klä av sig dem direkt, det gäller er också. Tack för ni kom. -Det blev den mest lättdömda match jag dömt, konstaterade Ulf.

Ulf menade att vara domare är att vara ledare. Som ledare ansåg han att hans viktigaste uppgift var att sprida ljus och värme på planen såväl som på läktaren. Det gäller att ha modet att bara vara den man är. Ta de små problemen i första halvlek så slipper man ett rent h-vete i slutet. Stå i centrum. Ta ansvar. Med denna inställning blev Ulf ”Utta” Eriksson Europa och världens bäste domare under åren 1977-1981.

Berättelserna om episoderna under Uttas internationella karriär avlöste varandra förstärkta med storskärmsbilder på braskande tidningsrubriker och ackompanjerade av skrattsalvor.

-Det fanns alltid spelare som försökte döma, berättade Utta. I en match mellan Mjällby och Öster så hade Ravelli i Östers mål skrikit blås för f-n och jag hade blåst frispark för Öster flera gånger. Efter tredje avblåsningen brast tålamodet för en av de tre fiskarbröderna Andersson i Mjällby. –Vem f-n är det som dömer egentligen, röt han till Utta. Utta gick nära intill den upphetsade fiskarpojken och viskade i hans öra: -Det är Ravelli, å fy f-n va dålig han är.

Att domarinsatser inte alltid uppskattades av publik och press gav Ulf flertaliga exempel på. På Island skrevs det efter en OS-kvalmatch att dagarna innan matchen hade Sveriges konung Carl XVI Gustav och drottning Silvia varit på besök och charmat hela Island och på så sätt skapat fina vänskapsband mellan de båda nationerna. Ulf Eriksson lyckades på nittio minuter rasera det som en hel veckas kungabesök hade skapat. Den isländske flygkapten på hemresan via Köpenhamn förbjöd, som tillägg, flygvärdinnan på planet att servera mat till den på Island impopuläre domaren.
 
Intressanta insikter i de gamla öststaterna fick Ulf också. Med förvärvade kunskaper om tillståndet på tåg i Sovjet hade Ulf införskaffat öl och korv till sig och sitt domarteam att ha på en tågresa från Moskva till Svarta Havet. Ett gäng beväpnade tullare kom ombord och anklagade dem för livsmedelssmuggling. Böter på 1000 $ krävdes. Betala eller kliv av tåget. –Vi betalar inte ett öre, svarade Ulf. Vi åker hem, men då blir det heller ingen OS-kvalmatch i Sjaktar-Donetz. Ansvaret är ert. Efter en kvinnlig myndighetsrepresentants ingripande kunde domarteamet fortsätta sin resa till matchen.

Att de nationella banden är starka fick Ulf uppleva under VM i Argentina, dit han åkt efter mediestormar i Sverige i skuggan av Dagmar Hagelinaffären. Ulf hade rakryggat stått på sig och förklarat: -Om jag blir uttagen så åker jag. Tappa inte modet, tyckte Utta, även då han blev kallad lappdjävel. Till slutspelet i Argentina fanns det fyra domare kvar som kunde få döma. FIFA-representanterna kom från samma länder som de som blev uttagna att döma, ingen av dem kom från Sverige. Ulf ansåg inte att han fick något nämnvärt stöd av sin representant Tore Brodd.
 
Ett hedersuppdrag fick Ulf under OS i Moskva 1980. Han skulle döma semifinalen mellan Sovjet och Östtyskland. På det flotta hotellet, där domarna var inkvarterade, blev han kvällen före matchen bjuden till hotellets största svit. I sviten satt en sovjetisk minister för sport, sovjetiska fotbollsförbundets representant och Lew Jasin, den gamle världsmålvakten. -Han hade så stora händer så när vi hälsade på varandra så petade Jasins pekfinger in i mitt armbågsveck, berättade Utta. I sviten fanns stora presentförpackningar med rysk kaviar uppdukade på ett stort bord. Dessutom en gallon rysk vodka. Efter en stunds samvaro återvände Ulf chockad till sitt hotellrum. Han tog kontakt med Tore Brodd och frågade: -Vad gör vi? –Vi glömmer det hela, svarade B, vodkan tar jag hand om. Mutbrott preskriberas efter tio år, om brottet är grovt, har eder nedtecknare av dessa rader erfarit av en pålitlig källa. (Brottsbalken 35 kap 1§).
Ulf erhöll en fin utmärkelse för sina utmärkta domarinsatser av den tyska tidningen Bild-Zeitung, han tilldelades den åtråvärda "Mjölkannan", dessutom tvåtusen DM.

Utta visade även en samlingsbild på sina domaruppträdanden i Örebro under åren 1973–1990. Det blev inte mindre än tolv besök under de åren. Minnesvärt var matchen 1976 mot Öster. Utta blåste straff för ÖSK, -Jag gillade att döma straff, sa Utta. Vilda protester från Tommy Svensson och hans far Stig på bänken. På linjen som assisterande domare hade Utta en smålänning. Mitt under kalabaliken gick han till sin meddomare och lutade sig och frågade: Å du mår bra? Han nickade jakande. Utta gick fram till bänken och sa till Stig Svensson: -Du såg ju själv hur din landsman på linjen tyckte att det var straff när jag frågade.

En läcker historia om varför man blir domare avslutade Uttas bejublade föreställning. En kompis, Grönberg, sa till Utta: -Tänk dig en sommarsöndag i maj-juni när det är som underbarast i Sverige, på den tiden när serierna spelades höst/vår och det hela avgjordes en söndag i maj-juni. Tänk dig då att du har avgjort matchen med att blåsa straff för bortalaget i sista minuten. De gör mål på straffen och hemmalaget missar seriesegern. Tänk dig då att du efter matchen sitter på Stadshotellet med en god middag dukad framför dig och ett immigt glas i handen. Tänk dig då hur du vet att du förstört söndagsmiddagen för hemmalaget.

Sven-Arne tackade Utta under brakande applåder och erinrade åhörarna om att vi endast fått höra om Uttas domargärning. Uttas andra bedrifter kan även de, garanterat förgylla en caféträff, ansåg Sven-Arne. S-A ställde frågan om någon i publiken hade några frågor. Undertecknad undrade hur stor Utta hade känt sig när etthundratusen ryska åskådare buade ut honom för att blåst straff till Sovjets motståndare på Moskvas olympiastadion.
-Jag fick samma fråga då, svarade Utta, av en svensk journalist från Expressen. Jag svarade, tänk att hundratusen kan se så fel, samtidigt!

Mer applåder och omklappningar av Utta följde och många positiva kommentarer hördes från besökarna när de utrymde den fullsatta Waldénsalen.

/Rolf Lundin

Bilder tagna av Anders Stenberg
 


Samvaro före föredrag

Samvaro före föredrag
   

Samvaro före föredrag

Samvaro före föredrag
   

Håkan Aldevik och Lars-Gunnar
Rosmark vid entrén

Livet som domare?
   

Publikbild

Publikbild
   

Föredragshållare
Ulf "Utta" Eriksson

Föredragshållare
Ulf "Utta" Eriksson
   

Uttas domaruppdrag
där Örebro SK är inblandad
    

Onsdag 21 mars
Caféträff med fotboll på O’Learys
 

Drygt 125 medlemmar hade tagit sig en sittplats i övre våningen på rest. O’Learys för att få lyssna på vad sportchef Lennart Sjögren (LS), ungdomslandslagsaktuelle spelaren Kalle Holmberg (KH) från ÖSK Fotboll och tränare Rickard Nilsson (RN) samt landslagsspelaren Sara Larsson (SL) från KIF Örebro hade att berätta inför säsongen.

Att på några korta rader sammanfatta vad de hade att förtälja på moderator Christer Blohms (CB) frågor är näst intill omöjligt, men här kommer ett kortare sammandrag:

CB:
Vad gör Du den 2 resp. 3 november 2012 ?

RN:
Lite osäker, det känns långt dit, men förhoppningsvis har vi inom KIF Örebro gjort en bra säsong

SL:
Vet inte men instämmer med RN

KH:
Vet inte, osäker

LS:
Förhoppningsvis har vi gjort en bättre säsong än senaste året och kan se framtiden an på ett positivt sätt

Spelarna Kalle och Sara tillfrågades om hur de upplevt senaste tidens fotbollsresultat i träningsmatcher och på det kan väl sägas att de upplevt en positiv fotboll med två mål för Kalle i matchen senaste helgen (vad annat att vänta?)

Trevlig fotbollsupplevelse från läktaren – både gällande ÖSK:s match och för KIF Örebro berättade Sara som nyligen opererad en hälsena och därför rehabtränar just nu. Hon kan beskrivas som mycket rutinerad med 111 landskamper och dessutom plaketter för EM-silver, VM-silver och ett VM-brons och räknar med att vara med fullt ut under maj månad.

På fråga till Rickard Nilsson hur han upplevt och upplever Kalles kvalité som fotbollsspelare fanns inga ord som han kunde komplettera med. Den gode Kalle saknar egentligen inget sade Rickard, även om det kanske möjligen kan saknas något muskelkilo. Han är helt enkelt en riktig framtidsman för ÖSK Fotboll.

I de inre kretsarna inom laget har han fått smeknamnet "Biffen", enligt moderator Christer Blohm.

Några andra citat från våra gäster:

LS: 
Vi har höga förväntningar och vi kan konstatera att vi har en mycket god teamkänsla trots med flera nya spelare från andra kulturer som fungerar bra tillsammans. Det känns oerhört positivt och vi laddar upp för en förhoppningsvis mycket bättre lyckad säsong 2012.

RN: 
Behålla det gamla som varit bra men förnyat med en ngt annan spelidé med mer bollhållande inom laget och vi har erhållit ett par nya spelare men också lyft upp några yngre. Vi kan kanske inte hållas som storfavoriter till SM-guld men är vår målsättning, det till trots att flera av de andra lagen värvat friskt m. flera duktiga spelare från USA.

KN: 
Det är att bara hålla bra fokus på träning och som nämnts har vi nya spelare och det både sporrar och är jätteintressant.

LS:
Vi tycker nog att vi har bra balans på kontraktsidan för spelartruppen vad gäller kontraktslängd, så att vi har en balans i antal vad gäller spelare med utgående kontrakt och de som har längre kontraktslängd. både på för dem vi har under kontrakt och dem vi ämnar förlänga med. Det känns tryggt just nu.

Arvi Taaler heltidsscoutar hos oss sade han och (för att citera Christer Blohm) så har denne Taaler c:a 2 600 spelare under uppsikt och i sin dator med fokus på Nordiska spelare och yngre spelare.

SL:
Spännande med "Rille" som tränare och vi alla tror på honom som ju också tecknat ett treårskontrakt.

På fråga hur det går i år i premiären och var KIF Örebro resp. ÖSK hamnar i tabellen samt vem som är vinnare i november

Premiären KIF Örebros placering Vem vinner herrallsvenskan?
Rickard TFF-KIF 0-2
ÖSK-ÅFF ÖSK-vinst
Guld
ÖSK vinner
 
Sara TFF-KIF 0-1
ÖSK-vinst
Vinner allsvenskan ÖSK vinner
 
Lennart Vinst för KIF
3 poäng för ÖSK
Slår man TFF (Tyresö) vinner man allsvenskan Ev. IFK Göteborg
 
Kalle ÖSK-ÅFF 2-0 Säger som Lennart. Vinner man mot TFF då vinner man allsvenskan Sannolikt IFK Göteborg eller Malmö FF

På slutet kunde och fick närvarande ÖLIS-medlemmar avge frågor men även lämna synpunkter och här bör citeras vår hedersordförande Rolf Hallgren

"Kalle är en komplett fotbollspelare speciellt på plan men även utanför. Har bl.a. sett Kalle i en futballturnering och bättre spelare får man leta efter, han är obeskrivlig. Ska man dessutom njuta av attraktiv fotboll ska man gå ned på Behrn arena och titta på tjejerna…..då kan man njuta".

Sådana uttryck benämnes sakkunskap! (Skrivarens anm.).

De medverkande på scenen avtackades med en hjärtlig applåd.

Närvarande medlemmar påmindes om att nästa träff inom ÖLIS är 19 april tillika årsmöte på WUC med Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson-Weijber och nya distriktsidrottschefen Charlotta Stenhem.

Därtill informerades om vår tidning Idrottsarvet, inbjudan till nämnda årsmöte samt att verksamhetsberättelse är på väg hem i medlemmarnas brevlådor i dagarna.

Sven-Arne Ahlberg
 

Bilder tagna av Anders Stenberg
 


Publik

Publik
   

Publik

Publik
   
   
 
Caféträffar hösten 2011
Onsdag 24 augusti 2011
Drygt ett åttiotal medlemmar hälsades välkomna av sällskapets ordförande Bosse Astvald och hade bänkat sig i den nyrustade Waldénsalen för att lyssna till Lars "Mozart" Andersson, sportchef i Örebro hockey, som till sin glädje kunde se och uppleva mängder av bekanta ansikten. Specifikt, betonade han, var det roligt att se många personer som funnits med i dåvarande Örebro IK både som ledare och styrelsemedlemmar därtill några av dem med sina respektive.

"Mozart" valde att presentera organisationen kring sportdelen samt målsättningen för A-truppen kommande spelsäsong 2011–2012. Han betonade att vi förra året var i topp 16 i Sverige, en målsättning som vi givetvis söker förbättra. Ja, egentligen ska vi söka bli bättre i allt och exempel på det var :

- Målsättning, ambition hos alla i föreningen
- Ovanstående gäller a l l a i föreningen, spelare, ledare, anställda och funktionärer.
- Ta vara på publiken och sponsorer på ett seriöst sätt

Vi ska därtill sträva att höja publiksiffrorna och vi hoppas mycket på den om- och tillbyggnad som sker nere på Eyrafältet och specifikt i vårt intresseområde, ishallarna, där det ska tillkomma mycket bättre förhållanden för publiken så småningom. Förhoppningsvis står det mesta klart kring årsskiftet 2011-2012.

Med sig hade "Mozart" biträdande tränaren Jens Gustafsson (ny för året) som presenterade spelartruppen och berättade att en hel del nya spelare tillkommit detta år och att man hoppas mycket på "ungtuppar" i spelartruppen som Johan Skålberg, Joel Johansson, Peter Andersson, André Michel m.fl. men också Emil Kåberg som återvänt till Närke och "hem" efter ett antal år i Färjestad bl.a.

Medlemmarna gavs i slutet på informationen tillfälle att ställa frågor och det gjordes det verkligen. Här var vår förre ordförande Rolf Hallgren (f.d. god elitspelare i ishockey) en av de mer idoga.

Medlemmarna tackades för visat intresse och de tackades (på förhand) av KIF Örebro damfotboll så att de ska känna sig välkomna till matchen den 24 september mot Umeå.

Utöver det påmindes slutligen om bussresan till Lidköping-Läckö den 21 september samt om caféträffen som hålls i Kumla den 26 oktober. Fri buss till Kumla avgår från Hamnplan den dagen kl. 13.30. Återresa efter träffen.

./ Sven-Arne Ahlberg
 


 

 

Onsdag 26 oktober 2011
Husaren, Folkets Hus Kumla

"Det är eldsjälarna som driver idrotten framåt," säger Esso Engvall.

ÖLIS har denna gång utlokaliserat caféträffen till Husaren, Folkets Hus Kumla. 93 idrottshistoriskt intresserade är samlade, 36 har kommit i buss från Örebro vilka mottogs vid Kumlas stadsgräns och guidades på ett entusiastiskt påläst och kunnigt sätt genom Kumla av en verklig eldsjäl, personifierad i Esso Engvall.

Vi befinner oss i historiska lokaler. Folkets hus i Kumla invigdes år 1962 av dåvarande svenska statsministern Tage Erlander. För dagen representerade folketshuschefen Anders Johansson som fixat dukning med kaffe och dopp.

Calle Lundholm akademi presenterades av Esso.

Akademin är grundad på Calle Lundholms urklipp åren 1929 – 1985, allt minutiöst arkiverat, kronologiskt år–månad-dag. Esso presenterade Kumlaidrottens verksamheter och lysstjärnor genom åren.
 
Bilsportstjärnorna Fredrik Ekblom och Marcus Eriksson hade, trots Essos gedigna bearbetning, tvingats lämna återbud sent på tisdagskvällen före. Motorsporten representerades på plats av speedwayikonen Henka Gustavsson, Indianerna Speedway. Henkas meriter imponerar, bl.a. JSM-guld åren 1986-89. Han är ensam i Sverige med den sviten. Ett sus i publiken hördes när Henka berättade att hastigheten på Sannahedsrakan är 140 km/tim.
Henkas far Håkan, tillika mekaniker, samt Henkas mor Astrid var också på plats. De fick välförtjänta applåder. Den ende som fattades i speedwayklanen Gustavsson var Henkas son Simon.

Astrid bekräftade på ett nytt sätt talesättet, "det är kvinnan bakom allt". Indianernas damklubb, numera servicegruppen, berättade Astrid, fixar bl.a. 800 hamburgare, 1200 mackor till de ca 4 000 åskådare som besöker en elitseriematch med Indianerna på Sannahed motorstadion. Det jobbas måndag-tisdag-onsdag för elitserielaget, onsdag-söndag för division 1-laget och knattespeedway. Att speedway är betydelsefullt för Kumlaborna bevisas väl av att legendaren Evert "Kumla-Frasse" Fransson har en egen gata uppkallad efter sig, Kumla Frasses gata.

Bror Levin assisterade Esso med berättelser till bilder på anrika Kumla CA, (Kumla cykelamatörer). Namn som Ove Adamsson, Gunnar och Erland Gurman passerade revy liksom Werner Hardmo, som senare blev historiskt känd som gångare.
 
AGA Bordtennisklubb med härligt klassiska idrottsnamn som "Lill-Hjorten" Pettersson, historiska PSK (Prästgårdens sportklubb) anno 1950, pojklaget med bl.a. Esso själv och Hans "Osten" Pettersson, IFK Kumlas "stjärnkedja" i fotboll, och många fler, presenterades ur det över 2 000 bilder digra bildarkivet. Påpassligt nog fick besökarna hylla närvarande jubilaren, Olle "Chimbo" Johansson, på dagen 87 år.

Reignar Johansson informerade om kommande utställning på Länsmuseet i Örebro med start i månadsskiftet nov-dec. Temat är "Örebro Sveriges bästa idrottsstad". Utställningen kommer dock att ta benäget stöd från Kumla (motor) såväl som Lindesberg (handboll). 

Reignar efterlyste också material till nästa års huvudaktivitet på museet, "Olympier 1908 – 2012 med anknytning till Örebro län".

Sven-Arne Ahlberg informerade om medtagna, färdiga paket med tidningen Idrottsarvet och ansökningsblanketter för medlemskap i ÖLIS samt överlämnade ÖLIS standar till Esso och framförde ett varmt tack för det fina mottagandet och det helgjutna sätt caféträffen genomförts på.


/Rolf Lundin
 

 Bilder tagna av Reignar Johansson
 


Publik

Bror Levin, Henrik Gustavsson, Håkan Gustavsson,
Astrid Gustavsson, Anders Johansson, Esso Engwall
   

Publik

Håkan och Astrid Gustavsson
intervjuas av Anders Johansson
   

Henka och Esso

Publik
   


Bror Levin

Onsdag 14 december 2011, Caféträff med Luciatablå
Rosengrens Skafferi och Waldénsalen Örebro
 

"Så mörkt är natten i midvintertid, men se då nalkas Lucia," sjunger ungdomarna från Risbergska skolan i Örebro, fyrstämmigt.

ÖLIS har Caféträff, som på sedvanligt sätt inleds med fika på Rosengrens skafferi, självfallet med för dagen anpassat fikabröd, saffransbulle. Ungdomarna som avslutar fikat är fem flickor och två grabbar förutom Lucia. De gör sjungande, stämningsfull entré i det nedsläckta skafferiet. Ungdomarna går en fyra terminers utbildning som kallas "Kör B," enligt deras ledare Karolina Cederberg. De kommer från årskurs två och tre. Normalt är kören femtio röster stark. Den för dagen, till åtta röster reducerade kören, lyckas trots den fåtaliga skaran ändå framföra de traditionella Luciasångerna fyrstämmigt, på ett välklingade sätt. Det var inte svårt att se glittrande ögon bland de fulltaliga besökarna runt caféborden. Inget att undra över. Sången och ljusen kunde nog ha tinat upp även en permafroststelnad mammut.

Samlingen i den nära nog fullsatta Waldénsalen inleddes av Sven-Arne Ahlberg som hälsade välkommen och aviserade kommande händelser och aktiviteter, under 2012. Brev med komplett information om detta kommer att plockas ihop under mellandagarna för omgående distribution.
  18 jan. Caféträff med Inge Blomberg, länsidrottschef som gästberättare.

  15 feb. Caféträff med f.d. nationelle och internationelle domarlegenden Ulf "Utta" Eriksson som underhållare.

  Mars. Tränarträff med KIF- och ÖSK-tränarna.

  April. Caféträff liknande den i okt 2011 genomförda träffen i Kumla. Denna gång till Lindesberg. Busstransport kommer att ordnas på samma sätt som till Kumla.
Reignar Johansson, museiutskottets ordförande, informerade om invigningen av utställningen på temat "Örebro Sveriges bästa idrottsstad". Invigning tisdag 17 januari, 2012, kl. 11:30. På programmet bl.a. Dixie Eriksson intervjuar nu kända Örebroidrottsprofiler och kanske även någon från det idrottshistoriska arvet. 

"Kom i tid, det kommer att bli välbesökt," uppmanade Reignar.

Bosse Eriksson, biblioteksutskottet, meddelade att det fanns idrottsböcker vid utgången för intresserade att förse sig med. Böckerna, som var dubbletter av befintliga i museet, var gratis! Bosse påminde också om vikten att ange namn och adress vid kommande inbetalningen av 2012 års medlemsavgift. Avsaknad av namn och adress skapar avsevärt merarbete.

Dags för dagens huvudattraktion, Håkan "Lillis" Olsson. Tema: Mitt liv inom travet – vad händer inom travet idag. Lillis kanske blev vinnare på målfoto i kampen med Luciatablån om "dagens huvudattraktion," för att använda en känd travterm.
 
"Hur länge får jag hålla på," inledde Håkan, "jag slutar väl när halva publiken gått hem".
Håkan berättade på ett livligt och humoristiskt sätt om sin uppväxt i Örebro på Sveavägen. Fotboll, handboll, pingis fanns med på programmet i tidiga ungdomsår, men de stora framgångarna infann sig inte. Travet på söndagarna tog snart hand om hela hans uppmärksamhet. Nu 67 år fyllda ansåg Håkan att han kunde gå till bara 100% på jobbet.
Dagens travsport innehåller 900 tävlingar per år. 1,4 miljoner besökare, tävlingar på 33 banor, från Jägersro i söder till Boden i norr, endast julafton är fri, men då gick det visst att se nå't lopp från Frankrike, på någon av dagens många TV-kanaler, informerade Lillis.

Starkt växande är antalen ponnylopp. Varmblodsloppen svarar för 90 %, kallblod, en blandning av nordsvensk och norsk hästras, för 10%. En fråga angående varför det heter just varm- och kallblod blev kvar för den vetgirige att själv utforska.

Från "Min häst sida"  (www.minhastsida.se) kan man inhämta: Varm- eller kallblodshästar? Förr delade vi in hästar i draghästar, körhästar, ridhästar samt sporthästar Men den indelningen går över rasgränserna, så numera föredrar man att dela in dem i varm- och kallblodshästar. Detta har inte att göra med blodets temperatur utan beroende på temperamentet. Varmblodet har en fin kroppsbyggnad, tunn hårrem och ett livligt temperament. Medan hos kallblodet är kroppsmassan större, hårremmen grövre och temperamentet lugnare. Varmblodshästarna indelas i full- och halvblod.


Sverige håller idag världsklass inom travsporten tillsammans med Frankrike och USA. Sverige är hästtätast i världen med 31 hästar per 1000 invånare. I Örebro län finns 10 000 hästar. Omsättningen inom travet 2010, var 740 mkr i vinstpengar, 43 mkr i premielopp. Till uppfödarna gick 10% av de utdelade vinstpengarna. För 2011, bedömde Håkan att omsättningen skulle öka med 60 mkr.

Skatten på travet i Sverige fick en bakutspark av Håkan, som informerade att den svenska skatten inom travsporten är dubbelt så hög som i våra grannländer. Travsporten bedrivs i Sverige på tre fronter, arbete – fritid – nöje. 400 proffstränare har det som sitt arbete, 19 av dem inom Örebro län. En nutida form av kuskar, är s.k. catchdrivers, kuskar som inte i huvudsak har egna hästar i träning, utan lejs för varje uppsittning. Välkända catchdrivers är bl.a. Björn Goop, Örjan Kihlström, Carl-Erik Lindblom och Erik Adielsson. 
Det finns 5 000 tränare med B-licens i Sverige, 400 lärlingar, ca 1 000 skötare (de flesta flickor) och 29 travskolor.

I ett snabbloppstempo gick Lillis igenom världens och Sveriges travhistoriska utveckling. Allt från starten 4 000 f.Kr. via 2 000 f.Kr. i Kina och starten i Sverige 1907, ända fram till 2010, med den hemska olyckan, då stjärnkusken Jim Frick skadade sig så allvarligt under ett lopp att han aldrig kommer att kunna återvända till sulkyn. Håkans pappersblad fladdrade som nosvingarna, under upploppsspurterna, på den legendariske Löafuxen, ett framgångsrikt kallblod på Mariebergstravet. Undrar om han, någon gång, tittade i sina noteringar. Imponerande detaljminne och kunskap!
  Några få, slumpvis, utvalda hållpunkter i historien:

  1940. Familjen Nordins 40-åriga dominans i svensk travsport inleds på 1940-talet med pappa Ernst Johan (E.J.) och sönerna Gösta, Gunnar och Sören.

  1951. Fornaboda travbana invigs.

  1954. Mariebergstravet har premiär.

  1973. ATG bildas, Förste VD blir Gert Lindberg.

  1974. V65-spelet startar. Hans-Ove Sundberg, med Örebroankytning, blir premiärvinnare.

  1987. DD (Dagens Dubbel) har premiär 13 dec. Håkan är pappan till detta spel.

  1997. Skatten höjs från 10% till 11,5%, efter utredning av Anitra Steen. Hon fick sitt straff, tyckte Håkan, genom en viss herr G.P.

  2003. Kallblodet Järvsöfaks vinner 33 raka tävlingar.

  2010. Högsta vinst som hittills utdelats på V75; 67,3 mkr.
Håkan håller tempot uppe med sin personliga berättelse om sin resa från Karro via Slakteriets hålkortsavdelning ut i världen med travet. Han har t.o.m. varit på trav i Afrika, säger han. Håkan visar för trovärdighets skull upp bild på en sida ur travprogrammet från Zimbabwe. Det var landskamp mellan SWE och ZIM. Håkan blev erbjuden att sitta upp som kusk i landskampen. Han avstod. Travet förde Håkan till det, enligt honom, bästa som finns att uppbåda inom travsporten, Hambeltonian i Illinois, USA. Lillis har besökt USA 120 gånger i travärenden.

Lillis gjorde karriär i TV som kommentator på lördagarnas program, Vinnare. Lennart Jelbe fattade tycke för Håkan och engagerade honom. Uppdrag som auktionist, referent på t.ex. Elitloppet. Journalist på "travsportsbibeln", Trav&Galoppronden, hoppade Håkan på under fyra år.

Sundsvall blev under tio år Håkans fasta plats. Där skapade han succén Sundsvall Open Trot. Som den enastående fixare Håkan är, lyckades han få till en flygtransport av stjärnhästen Remington Crown från Italien till Sundsvall. Resan kostade 500 tkr, sponsorer grejades av Lillis. Robert Berg körde och vann SOT. Det kom 17 000 åskådare till evenemanget. Tiden i Sundsvall medförde att Håkan blev utnämnd till "hedersdrake". En hedersutnämning han delar med bl.a. Vladimir Smirnov, Magdalena Forsberg och Scottie Pippen (basketstjärnan från USA).

Intresset för hästar har för Håkan även innefattat satsningar på avelshingstar. Han har varit med i satsningar på världsstjärnor som Idéal du Gazeau och Napoletano.

Håkan redogjorde, på ett självutlämnande öppet sätt, för sitt livs tuffaste utmaning. Han blev utsatt för det som kallas ett "mediedrev". Orsaken var hästaffärer med skatteskulder som oönskade efterföljder. Expressen jagade Håkan i hotellfoajéer och rum. Hans hustru fick sin beskärda del av klappjakten. Kostsam advokathjälp fick till slut Håkan ur det hemska drevet. Berättelsen kryddades med kraftord som bättre lämpar sig i talat språk. "Det kostade mig tio år av mitt liv, och hundra tusen," berättade han.

Ingenting av det som hände med mediedrev och skuldberg hade inträffat om en bokstav hade bytts ut. Ett A istället för ett H. Håkans bolag, som bedrev hästaffärer, var ett handelsbolag, HB. Om det hade varit ett aktiebolag, AB, så hade inte Håkan stått personligt ekonomiskt ansvarig när allt gick i stöpet. Sade Håkan utan den minsta suck.

Vi fick se bilder på ett imponerande galleri av kända storheter som poserat tillsammans med Håkan på bild. På Meadowlands i USA tillsammans med Foppa. Håkan fick dessutom Peters mamma som bordsdam vid middagen. Tillsammans med Sören Nordin. Höjdaren var kanske tillsammans med prinsessan Viktoria. Den kanske något mindre, nationellt, kände Larsa "Pinnen" Eliasson fanns också med från ett amatörlopp på Marieberg, där Håkan triumferande höjer körspöet i luften som segergest. Eliassons placering i loppet var något oklar.

De närvarande fick tips för kommande travtävlingar av Håkan. Nyförvärvet, Can Anyone Explain, som ägs med 10% andel skall matchas för start i Kungapokalen under 2012. Ett sto vid namn Coco Chip, med dramatisk sjukdomshistoria som enastående nog fick sin vändning precis när Håkan var på väg in på ÖLIS caféträff. Ett telefonsamtal gav besked att det utmärglade stoet nu återigen "åt som en häst".

Om det historiska förmedlades på ett lysande sätt av Håkan så blev hans avslutning inte mindre spektakulär. Håkans idé om MÖTESPARK ÖREBRO, är en idé med en multiarena för sport och andra evenemang. Mötespark Örebro, med lokalisering vid nuvarande Karlsdal, presenterades med ritningar och slagkraftiga argument. Håkans entusiasm för denna multiarena gick inte att ta miste på. Han ställde slutligen själv frågan: "Vem skall betala?" Svaret gav han också själv, "Inte f-n vet jag."

Under uppskattande, välförtjänta applåder fick Håkan, av Sven-Arne Ahlberg, ta emot en bok av 75 sportjournalister. Sven-Arne passade på att tacka samtliga närvarande för det gångna året samt önskade alla GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!


/Rolf Lundin
 

Bilder tagna av Reignar Johansson
 


Väntar på Lucia

Väntar på Lucia
   

Väntar på Lucia

Luciafölje
   

Publik

Publik
   

Håkan "Lillis" OlssonHåkan tillsammans med Ingemar "Ingo" Johansson och Birgit Johansson, med Peter "Foppa" Forsberg och Robert Bergh, med kronprinsessan Victoria, med Sören Nordin
   

Av Håkan delägd travhäst

Håkan "Lillis" Olsson
Caféträffar våren 2011
 
19 januari 2011
Om "Tegelbruket," Örebro

Inför ett knappt sextiotal medlemmar, närvarande på restaurang Öhmans, informerade projektledare Thomas Rasmusson om Örebros nya samlingscenter Tegelbruket, en anläggning som ska kunna ta emot, verka för och härbärgera mängder av verksamhet i den anläggning som KFUM Örebro och Sensus planerar att driva, (det senare är en sammanslagning av TBV, KFUM och Svenska Kyrkans bildningsverksamheter) i anslutning till Markbackens centrum i Örebro.

Thomas berättade att bakom projektet finns också stöttande trygghetsfaktorer som ÖBO, vilka ju äger befintliga lokaliteter, och Örebro Kommun som gett de båda samarbetsparterna i uppdrag att göra något bra och med stor inriktning av vad Fryshuset har i Stockholmsområdet främst men också i Göteborg och Malmö.

Nu starka och redan befintlig verksamhet i Markbackens centrum som fritidsgård samt boxning (där förresten 40% av klubbens medlemmar är flickor) ska inrymmas och ingå i de visade skisserna (se nedan).

Här ska också fritids och skolverksamhet dagtid verka, fitness- och styrketräning, "skate- och brädcentral," stora möjligheter till studie- och musikverksamheter med studio och repetitionslokaler. Teater och dans men också ett par stora gymnastik- och bollhallar ska finnas.

Klätterträning är en annan gren som man hoppas utveckla inom de planerade lokalerna. Egentligen finns ingen begränsning för vad för slags verksamhet som ska kunna inrymmas inom de "yttre väggarna."

Flexibelt i sammanhanget är ett honnörsord, ansåg vår föreläsare.

Ålder "16+" är det utsagda man ska arbeta för i första hand. Uppåt i åldrarna finns inget stopp! Det betyder också viss möjlighet för vuxenverksamhet.

Det ska finnas fritt utlopp för idéer och förslag både före tillkomst av anläggning som under tiden verksamheten pågår. Allt måste prövas. Man måste se möjligheterna, inga hinder, ansåg Thomas. 

De erfarenheter som andra anläggningar runt Sverige gjort (de behöver inte ha den inriktning som här planeras i Örebro) vad avser drift i första hand, ska vi ta lärdom av och utnyttja, också något som Thomas Rasmusson betonade på slutet.

Produktionskostnad för anläggningens tillkomst ligger på c:a 130 milj. kr och den årliga driften är på ungefärliga 12 milj. kr, i avsikt att minskas framgent. Mycket beroende på om man får med sig sponsorer och samarbetspartner i övrigt.

I dagsläget föreligger inte helt klart huruvida det blir på ideell basis, stiftelse eller bolagsform som det hela ska drivas, men kommer att beslutas under detta kalenderår. 

Inom ÖLIS säger vi tack och önskar lycka till.

Sven-Arne Ahlberg
 

Bilder av Reignar Johansson och Thomas Rasmusson


Thomas Rasmusson

Modell
   

Publik

Publik
   

Ritning
 
  
16 februari 2011

Allas vår Roffe..!

Drygt 160 medlemmar (rekord för Caféträff i "modern tid") fick uppleva ett möte som sannerligen går till historien. Rolf Hallgren, vår tidigare mångårige ordförande, numera hedersordförande, höll berättandets fana högt och som engagerade. 

Upplägget var om hans bakgrund på och runt isen inom elitishockeyn både som spelare och ledare. Allt förtydligat med foton på händelser och personliga möten. Därefter, om den tid han blev engagerad inom ÖLIS. "I de sammanhangen har jag verkligen trivts som fisken i vattnet," upplyste han. Ävenså om möten med personer vid olika evenemang bl.a.
Den gode Rolf har en rik flora upplevelser med trevliga och ibland annorlunda personligheter men inte bara inom ovannämnda områden. Han berättade exempelvis också om när han tillsammans med familj en kort tid bodde i Stockholm och han var övervakare för en inte helt okänd kriminell person. Det var inte bara sockersöta historier kring det engagemanget.

Av de närvarande, där i restaurang Öhmans, lämnades ingen oberörd. Rolf kunde i sitt kåseri locka fram både allvarsamma känslor men med glimten i ögat också rejäla skrattsalvor.

I anförandet berördes självklart hans familj och fritidshus med omgivningar och händelser där uppe i Bergslagen. Dessa betyder mycket för den gode Rolf Hallgren. Också strapatser som kan drabba alla och envar berördes.

Rolf avslutade med ett par uppfriskande historier både på närkedialekt och med "schvung."

De flesta närvarande ville personligen tacka Rolf efteråt så det dröjde en bra stund innan han kunde lämna salen.

Tack Roffe, för en härlig eftermiddag i Ditt sällskap säger vi alla och Lycka Till 
med vad Du än företar Dig framgent, säger också vi i styrelsen inom ÖLIS med utskott.

/Sven-Arne Ahlberg

Foto : Claes H Pedro
 
 


Jan Andersson och Rolf Hallgren

Ulf "Utta" Eriksson och Rolf Hallgren
   

Publik

Publik
   

Publik

Rolf Hallgren
     
23 mars 2011

Inför fotbollssäsongen 2011
 

I en trevlig, varm lokal en solig eftermiddag på restaurang Öhmans kunde c:a 130 medlemmar inom ÖLIS lyssna till en kvintett bestående av sportchefen i ÖSK Fotboll, Lennart Sjögren, hans kollega i KIF Örebro, Nisse Jansson, ass. tränaren i ÖSK, Lars Mosander samt fotbollspelarna Sara Larsson och Elin Magnusson i KIF Örebro om förberedelser och förväntningar inför ett snart påbörjat tävlingsår 2011.

Intervjuare var Christer Blohm, icke helt okänd författare av ett par ÖSK-historikböcker, ävenså författare av en bok för Svenska landslaget i herrfotboll.

Lars Mosander berättade om vilka nyförvärv som ÖSK gjort detta år, så gjorde också Nisse Jansson avseende KIF Örebro. Intressant synpunkt framkom avseende detta med ett antal landslagspelare inom föreningen. Givetvis lyfts intresset för fotbollen och föreningen, men det stör en aning i föreberedelserna inför vårtstarten då flera har landslaguppdrag. På gott och ont alltså, kunde tydas..

På förfrågan om vilka lag som förväntades stå som slutsegrare i höst så nämndes för herrarna namnen IF Elfsborg och kanske Malmö FF men "vi inom ÖSK ska strida om de främsta placeringarna" enades de båda ÖSK-representanterna om, men vad beträffar damernas målsättning så hoppas man på ett minst lika bra resultat som föregående år. I "vinnarhålet" finns Malmö LDB:s flickor som första favoriter följt av Tyresö och möjligen Linköping.

Lennart Sjögren berättade något om hur man ser på detta med nyförvärv och förstärkningar (!?) till laget.

"Så bred trupp som nu finns och med det antal hungriga yngre spelare som klappar på porten och vill vara med och slåss om ordinarie platser har sannolikt inte funnits inom ÖSK-leden nånsin," trodde han. "Vi," sade Lennart, "eftersträvar att ha en så stark trupp att vi med vårt snabba och flexibla spelsätt ska göra äran stridbar och utmana alla lag såväl på bortaplan som hemma."

På förfrågan informerade Lasse Mosander, Sara Larsson och Elin Magnusson om Behrn Arenas nya konstgräsmatta och dess kvalité. Upplevelsen av mattan känns lite olika och svaret blev lite "spretigt" dem emellan. Flickorna hade mest positiva omdömen medan det finns en liten aning tveksamhet inom herrsidan. "Kan sannolikt kanske bli annorlunda när vi får bevattna planen innan matcherna. Då blir det en lättare friktion som underlättar passningsspelet" ansåg Lasse.

(Senare på kvällen slog ÖSK Djurgårdens IF i en träningsmatch med 3-0 och det fanns inte speciellt många tveksamheter i passningsspelet då inte… utan bevattning före!)

Alla sex personerna på scenen avtackades med en "Tack- och lycka-till-applåd." 

Efter utlottning erhöll fem personer inom ÖLIS medlemskader entrébiljetter till ÖSK:s och KIF Örebros matcher detta år.


/Sven-Arne Ahlberg

Foto : Reignar Johansson
 


Publik

Publik
   

Christer Blohm, Nisse Jansson, Lars Mosander, Lennart Sjögren, Sara Larsson, Elin Magnusson

Lennart Sjögren
   

Lars Mosander
 
Caféträffar hösten 2010
 
Onsdag 1 September
Plats: 4:e våningen, Behrn Arena
 
Eyrafältets framtida utveckling. Per Cardesjö, Örebroportens VD informerade.

Ett drygt 70-tal medlemmar hade intagit sittplatser i puben vid 15-tiden för att lyssna till Örebroportens (ägare av de större idrottsanläggningarna inom Örebro) VD Per Cardesjö Efter välkomnande av ÖLIS ordförande Bosse Astvald kunde Cardesjö berätta om Eyrafältets närliggande och påbörjade utbyggnader samt om de framtida planerna.
Mängder av siffror kunde han räkna upp, men också andra intressanta informationspunkter såsom att:

- Just påbörjad utbyggnad av hockeyhallen kommer att få takstolar som är 28 meter upp i höjden. Publikplatserna kommer att ökas med över 1000 platser när den totala ombyggnaden blir klar om ett par säsonger. På västra sidan av nuvarande ishockeyhall kommer att byggas förhöjda läktare, omklädningsrum, försäljnings- och ekonomiutrymmen samt, på norra sidan mot Rudbecksgatan, nya entréer och kontorslokaler, delvis bekostade av privat finansiär.
 
- Redan nu kan man se förbättrad – i positiv bemärkelse – energiåtgång i hallarna i jämförelse med då ute- bandybanan fanns. Låt vara att det är kallt i hallen men det är behagligt om man tager lite kläder på sig.

- På den yta som hittills innehållit stora parkeringen, längst öster ut mot Österplan, kommer den att bebyggas med bostadsrätter till ett antal av 205 stycken inom de närmaste åren. Försäljning av den och andra ytor i Eyrafältsområdet möjliggör att vi kan utveckla idrottsanläggningarna för framtiden menade Cardesjö.
 
- När alla planerade om- och tillbyggnader skett så har det investerats c:a 2 miljarder i hela området som ju sträcker sig från Österplan i öster till Landstingets byggnader i väster.

- Fotbollsarenan hoppades han i en framtid kunna erbjuda bättre omklädningsmöjligheter under Södra läktaren, istället för – som nu – under Norra läktaren. De ytorna ansåg Cardesjö kanske kan vara bättre för kommersiell verksamhet. Planen kommer att erhålla ny konstgräsmatta i höst

- Idrottshusets närliggande tillbyggnad består i och av en större hall, där nuvarande gymnastiksal, kontors- och ekonomiutrymmen i flera våningar finns idag. Den hallen blir så flexibel att där inrymmes, ytmässigt, två parallella handbollshallar. Dessa ombyggnationer startar upp inom en mycket nära framtid. När så detta står färdigt återstår att ta itu med resten av Idrottshuset, som har stora behov av underhållsreparationer och förändringar.

- Ovan Eyrabadets gymnastikhall planeras behovsanpassade bostäder. Här spelar badets serviceerbjudanden och funktioner en oerhört stor betydelse för dem som ska kunna bo i dessa hyreslägenheter just där. När detta blir klart är inte beslutat utan finns med i visionerna.

Till ovanstående kan nämnas att Per Cardesjö lade fram många intressanta siffror men det tar för stort utrymme här, för att nämnas samt att gå närmare in på.

Cardesjö tackades för ett intressant föredrag och kunde där utöver uppvisa en modell över Eyrafältet, längst bak i åhörarsalen.
 
Skridskoklubben SK Winners coordinator Magnus Axelsson, indirekt en av många hyresgäster hos Örebroporten (all förhyrning som föreningsrörelserna gör inom arenorna sker via Örebro kommuns fritidskontor som i sin tur hyr av Örebroporten), berättade om de problem som skrinnarsporten haft genom åren och även om SK Winner som funnits som egen förening sedan 1958. Man har kämpat mycket i motvind genom åren, sade han. Vi har haft vår verksamhet förlagd till flera platser i stadskärnan såsom Eyravallen, Trängen och sedermera också Vinterstadions bandyarena. Det har väl inte alltid varit maximalt för vårt utövande, då fullstora banor inte kunnat uppvisats inom Örebro på många år. Senast vi hade det, sade Magnus Axelsson, då var vi på Trängen under 70-talet (då hade vi tydligen "riktiga vintrar"). 

Om våra framgångsrika åkare behövde åka och träna på fullstora banor blev vi hänvisade till Eskilstuna och Karlstad och detta har ofta och ibland varit på nåder så nog har vi kämpat. Låt vara att vi nu är kvar på bandybanan, numera även det benämnt Behrn arena, så får vi ju ändock vara inomhus och det underlättar för framtiden.

Föreningen har haft flera framstående skrinnare som Ove König, Ulf Wennlöf och och nu Johan Röjler m. fl. Hoppas givetvis att återväxten inom denna sport ska kunna främjas med inomhushallen.

En mindre "revolution" inträffade inom skridskosporten när klappskridskon kom och medförde, att från att största chanserna för de som var tekniska åkare, kunde nu även de som hade mer styrka än teknik slå sig fram till eliten. Klappskridskon är det som gäller numera.

Grenmässigt är det som bekant flera discipliner, men något som kommit de senaste 10–15 åren är short-track d.v.s. skrinning på liten bana i ishall. Tala om teknik och dråpliga men intressanta dueller menar Axelsson och avslutade med att tipsa om, då nästa OS kommer, titta extra noga på stafett-short-track. Mycket och extra intressant enligt Magnus Axelsson som avtackades med en hjärtlig applåd.

/ Sven-Arne Ahlberg 
 
 
Onsdag 13 Oktober
 

Från målvakt till professor…

Det var ett innerligt omväxlande och trevligt livsöde som f.d. fotbollsmålvakten Odd Lindberg presenterade till ovanstående rubrik. Efter sitt anförande erhöll Odd många positiva omdömen.

Vi, ett 65-tal medlemmar, som lyssnade till Odd fick följa honom från späd smårevolterande med rejält av egen vilja, samt spoling i Oslo under större delen av 60-talet till en framgångsrik fotbollskarriär i högsta ligan i Norge (Lyn), Norska ungdomslandslaget och vidare en kortare proffskarriär i Dallas Texas för att så småningom komma till Sverige.

Odd hade blivit "head-huntad" av bl.a. en rik amerikan som skulle starta ett lag i USA. Innan han kom dit, var det dock ytterligare en "mönstring" tillsammans med en stort antal andra grabbar nere Spanien. Därefter for man på en fjärran-östernturné och spel i länder som Iran, Pakistan, Vietnam och många fler länder. 

Sejouren i Texas blev drygt ettårig och han fick möjlighet att komma över till Dallas påföljande år också, dock som halvproffs, men valde att stanna hemma i Norge.
Det är när han är där i Oslo som han blev inbjuden till att komma med i IF Ope (Östersund). 

I samband med deltagande i ett länslag för Jämtland blev han "upptäckt" av Orvar Bergmark som därmed förberedde ÖSK på att "uppe i norr fanns en duktig målvakt som sannolikt kunde ersätta Sven-Gunnar Larsson" som aviserat att han skulle sluta på elitnivå. Tyckte Orvar det, var det likhetstecken med att Odd skulle knytas till Örebro SK och så blev det så. 

Efter ett par år i ÖSK fick tyvärr Odd en långvarig skada som gjorde att det kom fram andra som ville konkurrera om målvaktsplatsen i laget. Det i sin tur medförde att han fick ett samtal från dåvarande tränaren i IFK Göteborg icke helt obekante Sven-Göran Eriksson (efter tips från Tord Grip) för de behövde en målvakt där. Sagt och gjort, så blev det. Karriären i Göteborg kröntes med Europacupspel på hög nivå. Mycket pendlande blev det för Odd men också tid för att studera, på tåget.

Odd som i sin uppväxt sade sig fått mycket inspiration från sina föräldrar i allmänhet och modern i synnerhet att söka förverkliga sina drömmar hade vid den tiden verkligen börjat fundera över "vad göra efter fotbollskarriären?" och han hade fått sitt lystmäte i att kunna läsa in examina. Han var en tid lärare bl.a. "men vad göra efter det?"

Det blev ytterligare studier och examina som både doktor och sedermera professor. Odd upprätthåller nu för tiden en professur på Örebro Universitet inom ämnet socialt arbete. Ett ämne som han tycks behärska med glans sägs det "men man kan aldrig bli fullärd i detta ämne."

ÖLIS tackar och bugar och är glada för att numera också räkna in honom i vår medlemskader. Han fick avslutningsvis en dedikerad bok av författaren själv Arne Upling som fanns på plats.

/ Sven-Arne Ahlberg


 


Publik

Odd Lindberg
   

Publik

Odd Lundberg
   

Odd Lundberg och Arne Upling
   
Onsdag 8 December

Den var en givande gråvintrig eftermiddag på Öhmans Kök - vår tillfälliga möteslokal då Länsmuseet är en byggarbetsplats.

Två klubbar i ÖSK-gruppen stod i centrum, nämligen handbollen och innebandyn. Från handbollen kom huvudtränaren Malin Lake och Sara Johansson, "supertvillingarna" Lina och Linn Larsson - alla tre juniorvärldsmästare - och målvakten Frida Granberg. 

Innebandyn representerades av assisterande tränaren Henric Rudin och Sarah Sörman.

Handbollen fick börja eftersom Malin Lake snart skulle gå på ett arbetspass. Hon är gymansvarig och instruktör i Örebro universitets idrottsförening. 

Laget har häng på toppen i damallsvenskan. Tränaren Malin Lake formulerade uppgiften glasklart: hennes och ledningens roll är att ta laget till elitserien. Det misslyckades laget med i våras. Ett bra försök av ett lag som utvecklats mycket snabbt. 

Lake själv är en mycket kvalificerad idrottsprofil. Hon har deltagit i fem handbolls-VM och vunnit SM-guld med Irsta. I sin karriär representerade hon flera klubbar. Bland annat IFK Örebro som belönade henne med ett hedersmärke 2000. I landslaget vann hon en silvermedalj i det så kallade B-VM 1989 i Danmark. 

Malin Lake har också tunga tränarmeriter. Hon har tränat Skövde och Arboga. Dessutom var hon så framgångsrik i fotboll att hon var landslagsaktuell. Hon spelade i bland annat Kif och Gais. Moderklubben heter Sturehof. "Lirarnas lag," sa hon med ett leende. 

Ledningen och spelarna är klara över att det krävs hårt arbete och disciplin att nå målet. 

ÖSK Handboll har tecknat ett samarbetsavtal med elitserielaget Skövde HF. Inte helt problemfritt på grund av resor och problem med delta i lagets egna träningar, berättade Lake. Men kanske nödvändigt för det är viktig att få klart vad som krävs för en elitserieplats. Dessutom satsas det hårt på fys-träning. Lina och Linn Larsson och Sara Johansson är historiska så unga de är. Sedan augusti kan trion som sagt titulera sig juniorvärldsmästare. Sverige tog då hem U 20-VM som avgjordes i Dominikanska republiken. Ett hett lag på en bokstavligt talat het plats. De imponerade i sin målmedvetenhet. Professionella i sin attityd - även om de inte kan försörja sig på sin idrott. Detsamma gäller målvakten Frida Granberg, som är under stark utveckling och hela tiden höjer sin räddningsprocent. Hon deltar i ett projekt där bland andra målvaktslegendaren Claes Hellgren - också känd expertkommentator, talare, inspiratör och personlig coach - arbetar för att utveckla målvaktsspelet i landet. Men hjälp av Frida och Malin fick åhörarna veta hur en modern handbollsmålvakt måste tänka för att ha en chans att hålla målet rent. Mycket styrketräning ingår i Frida Granbergs träningsvardag. Explosivitet är viktig för en handbollsmålvakt liksom reflexerna. Själva spelet utvecklas hela tiden. 

Henric "Henke" Rudin berättade initierat om ÖSK Innebandys verklighet och om innebandyn som spel med inblickar i taktiken, tänkandet och skeendet på plan. För många Ölis-are är ju innebandy en väldigt ny sport. 

ÖSK Innebandy ligger i elitserien och alla vet att det kommer att krävas mycket av spelarna och ledningen för att ÖSK lag ska förbli där. Fysträningen är också här A och O fick vi veta. Både "Henke" Rudin och Malin Lake betonade att den delen av träningen också är till för att förebygga skador. Korsbandsskador är ett elände som alltför ofta drabbar unga idrottskvinnor. Det förebyggande arbetet har börjat visa resultat. 

Sarah Sörman är en mycket lovande center som i våras belönades med orden SH 43:s pris "Årets Orvar." Hon är aktuell för U19-landslaget. Hon är så träningsvillig att hon ibland varit på gränsen till övertränad. 

Sarah Sörman har en originell förebild, nämligen dokusåpastjärnan Carolina Gynning. Det är inte Gynnings kapacitet som innebandyspelare hon beundrar utan hennes vilja och mod att gå sina egna vägar oavsett vad omgivningen tycker. Det är förståeligt. Den kraften behöver många kvinnliga idrottare. Idrotten är i stor utsträckning en männens värld där det fortfarande finns patriarkala strukturer som bromsar marschen mot jämställdhet. Kvinnors idrottande tas ofta inte på samma allvar som mäns - och har inte samma resurser. 

Just nu ligger laget på 10:e plats av 13 lag. Klarar man det serien ut är målsättningen uppnådd, nämligen att klara sig kvar utan kval. Målet är att bli bofast i elitserien. ÖSK Innebandy har också satsat på värvningar framför allt av försvarare.

Jag och många av besökarna imponerades nog av den beslutsamhet och medvetenhet våra besökare utstrålande och gav uttryck för. Engagemanget framgår om inte annat av att flera avverkar 8-11 träningspass i veckan beroende på om man går på en idrottsinriktad utbildning. En professionell satsning helt enkelt i en amatörverklighet 

Det kan inte vara lätt att få ihop skola/arbete, träning, tävling och helst en gnutta liv till en harmonisk helhet. 

Tjejerna har också humor. Det framgår av de sociala medierna där de som många andra unga människor i dag visar upp sig, sina liv och vänner. Flera bloggar också om sitt vardagsliv. 

Tränarna gjorde också intryck verbalt. De presenterade glasklara målsättningar och ett kunnande som visar att idrotten är en kunskapsbransch. 

Innebandyns representanter framförde också en förhoppning om att inom en snar framtid få möjlighet att kunna både träna och tävla i centralare belägen hall med läktare, det finns nämligen bara tre av den sorten inom Örebro; Idrottshuset, Lillåns hall och Mellringehallen de två senast nämnda med ytterst begränsad publikmöjlighet. Eftersom innebandyn är en ung sport kunde man i det läget (90-talet) erbjudas Mellringehallen och de har blivit kvar där sedan dess. Det tränas givetvis i andra hallar runt om i staden men de har inga läktare. När nu Idrottshuset inom det närmaste påbörjar tillbyggnader med ny stor delbar hall så hoppas man kunna erbjudas tider där.

Varumärket ÖSK laddas positivt med sådana ambassadörer som här var våra gäster. Det är bara att hålla tummarna för att båda lagen klarar sina målsättningar. 

Dixie Ericson


Dixie EricssonLinn Andersson, Lina Andersson, Sara
Johansson och Frida Granlund från ÖSK
Handboll samt Sarah Sörman och Henric
Rudin från ÖSK Innebandy
   

Frida Granberg, Malin Lake och Sarah SörmanLinn Andersson, Lina Andersson, Sara
Johansson och Frida Granlund från ÖSK
Handboll samt Sarah Sörman och Henric
Rudin från ÖSK Innebandy
   
Caféträffar våren 2010
 
20 Januari - Caféträff… utslag med sving

Den första för 2010 och i kedjan av vårens caféträffar fick en alldeles utomordentligt och trevlig start då vi genom utskottsmedlemmen Arne Bergs kontakter och för ett näst intill 70-tal medlemmar, ha nöjet att få stifta bekantskap samt få lyssna till två mycket trevliga unga tjejer inom golfsporten. 

De två var landslagsmeriterade Anna Dahlberg Söderström och Emelie Lundström, båda ingående i Mosjö Golf & Country Club, som med en bildpresentation visade sin bakgrund, sina träningsupplägg och vad som verkligen krävs för att nå bra resultat, vilket de båda redan gjort. 

I presentationen av sig själva ingick också att med namn berätta om vilka som fanns bakom dem i deras nuvarande karriär. (För den oinvigde och den som trodde det bara var att införskaffa en golfbag med klubbor och sedan slå sig fram i golfvärlden torde omvärdera sina tankar….) 

Förutom tekniktränare av olika slag fanns där kinesiolog, sjukgymnaster, mentaltränare och flera andra samarbetspartners. Men alldeles väldigt gemensamt för de båda var och är föräldrarnas engagemang vare sig det var som tränare , mentor eller annan roll "och utan dem hade båda stått sig slätt" sade de.

Redan som 4-åring hade Emelie fått sina första golfklubbor och nu tolv år senare hade hon redan haft landslagsuppdrag. Detta i sin tur vittnar om engagemang och intresse utöver det vanliga. F.n. går hon på gymnasielinje på Virginska skolan men siktar självklart på att bli golfproffs i en ej för lång framtid.

Anna som är några få år äldre, hade också haft landslagsuppdrag, inom så väl flick- som damlandslaget och var just nu på väg in i uppbyggnadsskedet av sin proffskarriär.

De berättade också om personer som de haft möjlighet att sammanträffa och fått träna med och där kan nämnas namn som Annica Sörenstam och Anna Nordqvist (aktuell i senaste Idrottsgalan) men där till, inte att förglömma, "positiv-inspiratören" och rallytjejen värmländska Tina Thörner. Alla dessa tre hade goda råd att delge och lämnade synbarliga intryck på de båda golftjejerna Anna och Emelie för framtiden.

Nästkommande vecka skulle de båda åka till Spanien för landslagsammandragning vilket de självklart såg fram emot. I Spanien – inkl. Kanarieöarna - hade de redan varit flera ggr och tränat samt spelat men även golfanläggningar i länder som England, Skottland och Frankrike fanns med i deras besöksrepertoar. 

Att det fanns engagemang hos de närvarande medlemmarna kunde man också höra av de nyfikna frågorna att döma, på slutet av caféträffen. 

Anna och Emelie lovade att så småningom återkomma till vårt sällskap och berätta om deras – förhoppningsvis – framgångsrika karriär.

Från Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap (ÖLIS) säger vi alla, LYCKA TILL !

/Sven-Arne Ahlberg
 


 


Samspråk

Publik
   

Anna Dahlberg-Söderström

Emilie Lundström och
Anna Dahlberg-Söderström
    
Onsdag 24 Februari

Caféträff på Frimis med tema Fotboll

Redan den 24 februari avhölls traditionsenlig träff med tränarna i ÖSK Fotboll och KIF Örebro DFF. 

Sixten Boström ÖSKs huvudtränare hade, enbart ett par timmar tidigare, anlänt från Spanien och rekordtidigt (även det) träningsläger inför stundande säsong.

Seriestarten detta år börjar den 15 mars, förutsatt att kung Bore har släpp taget och medgiver spelomgångar då. I skrivande stund är detta högst osäkert på många orter enär vi har snörekord i hela Sverige. I Örebro är det sannolikt inga fotbollsproblem, vi har ju konstgräs som bekant.

Nåväl, informationen från och av de båda tränarna Sixten Boström från ÖSK Fotboll och Bernhard Nilsson ass. tränare i KIF DFF sammanlänkades av moderator Dixie Ericson, själv f.d. elitspelare i såväl bandy som fotboll.

I presentationen av Bernhard framkom att han till professionen är lärare i Hallsberg och har genuin fotbollsbakgrund, såväl aktiv som tränare och det senare han hållit på med sedan 1987 inom såväl herrfotboll och nu på senare år inom damfotboll. 

Bernhard är också ofta anlitad av Svenska FF i tränarutbildningar som projekt- och handledare.

På Dixies förfrågan om vad hur man ser på målsättning för KIF Örebro detta år så gavs svaret att man kom på femte plats föregående år – en placering som är den främsta för Örebroklubben någonsin - och man siktar på medaljplats detta år.

Truppen är bibehållen och består av såväl studerande, deltidarbetande och de som uteslutande satsar på fotboll på heltid.

”Vad har överraskat dig Sixten, av de spelare som du har hand om och med den erfarenhet du nu har av spelartruppen ?”. 

Sixten med sitt lite karakteristiska och utdragna svar blev inte svaret skyldigt. ”Jo, det måste man nog säga är Michael Almebäck och givetvis den utveckling som Marcus Astvald fått och tagit.” 

”Till det kan tilläggas att denne Marcus hade inga allvarliga planer på enbart fotboll bara för ett par år sedan” sade Bernhard ”det hade kunnat ske även inom bandyn, för jag kunde följa Marcus på mycket nära håll vid den tiden inom ÖSK Ungdom. Det är dock glädjande att det blev fotbollen”.

I en slutrunda med Sixten berättade denne – och vilket vi kunnat följa inom pressen den senaste tiden – har han en ”första hand-önskan” att ÖSK ska engagera ett komplement till Kim Olsen på topp och Sixten hoppas på en bättre placering detta år än den sjätteplats som blev resultatet år 2009

Frågor från de närvarande medlemmarna blev inte så många och alla de tre på podiet avtackades med applåd och de erhöll den alldeles nyframtagna Jubileumsskriften för Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap, som ju fyller 25 år detta år.

/Sven-Arne Ahlberg

Förväntansfulla åhörare
Bernhard Nilsson, Sixten Boström
och Dixie Ericson
 
Onsdag 10 Mars

Caféträff med 25-årstema och invigning av bas- och jubileumsutställning.

Inför 80-talet medlemmar hälsade vice ordförande Bo Astvald hjärtligt välkomna och ett speciellt sådant till vår ordförande Rolf Hallgren. 

Denna träff var ursprungligen planerad att hållas i biograf Roxy enär man tidigare aviserat och planerat att Waldénsalen på museet skulle bygga om. När så inte skedde, hölls ett bejublat anförande av Thomas Eklund om Sällskapets historia under 25 år i vår sedvanliga lokal. Thomas var och är också en av grundarna i att vi idag har ett populärt idrottshistoriskt sällskap i länet.

I samband med att Eklund höll sitt anförande, innehållande även ett bildspel, berättade han också att alla medlemmar i vårt sällskap erhåller var sin jubileumsskrift hem i brevlådan inom ett få antal dagar.

Sammankomsten i Waldénsalen avslutades med att Reignar Johansson, vår egen museichef, berättade om hur våra utställningars tillblivelse och hur de planeras. Den närmast kommande blir under våren i temat om orientering i allmänhet och om O-ringen i synnerhet.

Våra utställningslokaler håller öppet alla dagar som Länsmuseet har aviserat öppettider.

Hela träffen avslutades med att vår ordförande Rolf Hallgren invigde nuvarande basutställning och hälsade välkommen till den. 

Reignar har flitigt fotograferat hela Café- sammankomsten samt invigningen i utställningslokalen. Detta kan ses i valda delar här nedan.

/ Sven-Arne Ahlberg
 
 

Thomas Eklund

Publik
   

Publikbild

Lars Eklund
   

Lars Hallgren inviger utställningen

Lars Hallgren inviger utställningen
   

Besökare

Besökare
   

Besökare

Besökare
   

Besökare

Besökare
   
 

Onsdag 19 Maj

Caféträff i Wadköping med tema O-ringen

En varm och skön försommareftermiddag avhölls vårsäsongens sista caféträff på Wadköpings torg och i anslutning till ordinarie caféverksamheten där.

Nästan en timma före föredragshållarna skulle berätta om O-ringens verksamhet var det näst intill fullsatt invid borden. Det betydde att det var ett drygt 70-tal medlemmar samlade.

Prick kl. 15.00 hälsade vår ordförande Bo Astvald välkommen och startade med att utdela två diplom till på årsmötet valda hedersledamöter som då inte, av olika skäl, kunde erhålla sina diplom, nämligen Gunnar Gunnarsson och Johnny Lindahl. De två gentlemännen bevisade att även om den fysiska kraften inte är vad det varit en gång så var det minsann inget fel på minne och vältaligheten när de tackade för utmärkelsen.

Temat om O-ringen (i länet) startade upp med att Rolf Gunnarsson berättade om det då för Örebro jättelika arrangemanget 1979. Rolf hade mycket att berätta om bakgrund, förberedelsearbete, genomförande och efterarbete. En liten udda sak i allt han berättade om var hur en förening själva fick ta hand toaverksamheten i ett område, så det skulle fungera, trots uppgörelse om att något företag skulle gjort det. Eller då Rolf själv hade en annan åsikt än en koktrossgrupps placering i naturen och lämpligheten i detta. Rolf i form av chef fick givetvis rätt till slut, men det var nära att en hel del funktionärer inte erhållit mat den dagen.

Mats Nylin från OK Tisaren och Hallsberg berättade om den – sannolikt – regnigaste O-ring som förekommit och då i nådens år 2000. Andra gången på lite drygt tio år som arrangemanget avhölls i länet. Denna gång med utgångspunkt i Sydnärke. 

Mats sökte tydliggöra med en beskrivning bl.a. hur målområde och dess närhet såg ut. Det var för alla de inblandade deltagare som funktionärer oerhört jobbigt evenemang och genomförande. Då återstod ändock mängder att utföra efteråt.

Ett minne som var trevligt dock, men arbetsamt sett i backspegeln.

Årets upplaga 2010, det som har Örebro som centralort igen, har med sig 16 föreningar i länet och närliggande distrikt som samarbetspartners. Vis av de erfarenheter som föregående talare pratade om rädes man inte inom organisationen för den närliggande framtiden. Det åtgår mängder av funktionärer och många finns redan anmälda att deltaga. Mer behövs, sade Lars Lundberg pressansvarig för evenemanget. Det har, som sagts, redan startat och är mitt i förberedelserna. Det stora samlingsområdet är på det gärde, som är söder om Ladugårdsängen och på den plats där landningsbanan på förutvarande flygfältet en gång fanns, invid golfbanan.

Alldeles innan, under samt omedelbart efter dagens caféträff påmindes alla om samt välkomnades till invigningen 9 juni kl. 18.00 att bese den i dagarna näst intill färdiga utställningen på temat O-ringen 1979-2000. i Länsmuseets och våra egna lokaler.

En del bilder togs i anslutning till caféträffen denna dag av Reignar Johansson och kan beses här nedan.

/ Sven-Arne Ahlberg

 


Publikbild

Publikbild
   

Publikbild

Publikbild
   

Gunnar Gunnarsson

Johnny Lindahl och
Bosse Astvald

Rolf Gunnarsson
     

Mats Nylin

Lars Lundberg
     
 
Caféträffar hösten 2009
 
Onsdag 9 september - Örebro Hockey
 

Höstens första caféträff avhölls i länsmuseets lokaler den 9 september. Som sedvanligt är kunde medlemmarna träffas före och fika i cafélokalerna. Många satt ute för det var en fin sensommareftermiddag.

Stämningen var hög och glad från början - ett 70-tal medlemmar var närvarande - och inte blev den sämre när Lars-Inge Segerholm tog till orda och samtalade med Örebro Hockeys representanter; tränaren Lars "Mozart" Andersson och den nye ordföranden Davor Dundic. Utan att vara allt för partisk så måste man säga att dessa två framstod som sjusärdeles bra och ödmjuka inför sina uppdrag och åtaganden denna instundande säsong. Nu, när man är åter i Allsvenskan.

Förutom att Lars "Mozart" Andersson berättade om sig själv, träningarna och laget samt förväntningar, berättade Davor Dundic om sig samt kompletterade med att berätta om de organisatoriska förändringar som är önskvärda; femårsplan för Örebro Hockey samt de ombyggnadsarbeten som påbörjats och ska fortsätta även nästa säsong med bättre faciliteter både för utövare och publik.

Eftermiddagens framträdande avslutades med en trivsam frågestund från de närvarande medlemmarna och det hela slutade med att de tre ovan namngivna förärades varsin bok; Arne Uplings Eyravallen ligger i Örebro.
 
Onsdag 7 oktober – Idrott på Örebro Universitet
Om man idag vill studera i Örebro och utbilda sig till idrottslärare, gäller inte längre den gamla ämnesbeskrivningen Gymnastik med lek och idrott och lärosätet heter inte GIH. Det hände på den gamla goda tiden, den som Povel sjöng om. Idag läser studenten lärarprogrammet med inriktning idrott och hälsa på Örebro universitet.

Jan Mustell, lärare och enhetschef för Idrott, Hälsoakademin vid Örebro universitet och dagens cafégäst, lotsade oss med hjälp av storbilder, in i en omfattande utbildningslabyrint av vägval, inriktningar, programalternativ och specialkurser som varje elev har att välja mellan.

Målet för den blivande idrottsläraren kan idag se ut på olika sätt. Idrott som skolämne har förändrats över tiden och fått tydligare hälsoperspektiv och minskad betoning av idrottsliga färdigheter. Förutom lärarexamen med två ämnen (sedan 1966/GIH) finns utbildningar inom områden som: ledarskap inom idrotts- och upplevelsesektorn, tränarprogrammet med inriktning träning och ledarskap och SPA-programmet med hälsofrämjande perspektiv.

I ”frågepanelen” satt tidigare lärare och elever vid GIH och alla fick snabba och uttömmande svar av Jan Mustell som avtackades med varma applåder.
 
Onsdag 2 december – ÖSK Bandy
Till rubricerade datum hade vi inom ÖLIS Aktivitetsutskott aviserat om skrinning men de blev förhindrade. Då kunde ÖSK Bandy och deras ordförande Hans Eklind samt nya klubbchefen Christian "Chricke" Granqvist med mycket kort varsel ställa upp och berätta, om dem själva, ÖSK Bandys nuvarande situation i Allsvenskan och om den alldeles nyligen invigda bandyhallen på Behrn Arena.

Innan de båda herrarna från ÖSK Bandy tog sig an sin uppgift berättade vår ordförande Rolf Hallgren om de bekymmer han genomgått det senaste halvåret och de vedermödor som kan finnas i samband med hastigt insjuknande. Rolf frambringade som vanligt ett segeromsusande leende vid sitt farmträdande och alla hyllade gode vännen Roffe med en hjärtlig applåd.

Hans Eklind inledde deras del och ställde ganska omgående ett par kluriga frågor till de församlade i Waldénsalen. (Ett drygt 40-talet medlemmar fanns på plats). Vilket år sargen kom till och att användas inom bandyn. Det var också det året som bandyn satte ett publikrekord för sporten med 14 987 åskådare på matchen AIK–ÖSK på Stockholms stadion. Resultat blev enligt hans källor 6–3 till ÖSK. Året? Ja, det var 1955! Det var även detta år som "adelsfamiljen" d.v.s. högsta serien utökades till att omfatta spel även på annandag jul. Tidigare hade man startat runt nyårshelgen. Annandagen blev också att betrakta, på de flesta bandycentra runt Sverige, som en derbydag enär man sökte förlägga så många matcher som möjligt med lag som låg så nära varann geografiskt, som möjligt.

Hans Eklind berättade också om de, nu förändrade, förutsättningar som var och är för bandyn i staden och på Behrn Arena Bandyhall. Ljus och behaglig och komforten runt arenan är jättebra om än inte riktig färdigbyggd än. Det saknas en del för att den ska bli fullkomlig "men det kommer, var  så säkra” sa Hans Eklind.

Här presenterade sig klubbens nya klubbchef Christian ”Chricke” Granqvist, med många års erfarenhet från Edsbyn och dess bandytempel, samt kompletterade Eklind om vår hall och vad som förhoppningsvis kan frambringas för aktiviteter runt matcherna. De båda såg med tillförsikt framåt och betonade att ”även om vi har höga mål ska dessa inte uppfyllas i år, men förhoppningsvis inom tre till fem år". Båda betonade den fina ungdomsverksamhet som ÖSK ungdom har och "ur det ska även finnas och komma många duktiga spelarrepresentanter framgent", trodde de båda. Intygades också av vår ordförande Rolf Hallgren

Föredraget och informationen avslutades med att de församlade medlemmarna kunde ställa många och livliga frågor till ÖSK-representanterna. Ett och annat gott råd frambringades också. 

Slutligen kompletterade Hans och "Chricke" och berättade mer detaljmässigt om de förändrings- och tillkommande ytor som ska och kan utföras inom hallens väggar och i anslutning till hallen.

Visste ni förresten att den som först aktualiserade detta om bandyhall var "vår egen" Orvar Bergmark? Och det var redan på 60-talet! Snacka om förutseende.

Från ÖLIS säger vi tack och lycka till !


/Sven-Arne Ahlberg
 
 
Caféträffar våren 2009

21 januari
Cykelsport

 
Årets första caféträff, med tema Cykelsporten "Förr-Nu-Framåt", blev en riktig fullträff, närmare 100 deltagare var på plats i Waldénsalen på Länsmuseet. Anders Adamsson f.d. proffscyklist presenterade cykelsportens utveckling under 50 år inom Örebro Län. Presentationen var mycket proffsig och intressant vilket tilltalade den talrika publiken.

Man kunde konstatera att Örebrodistriktet under åren haft stora framgångar med många  erövrade medaljer. Inte minst på damsidan där vi för närvarande har flera proffs ute i Europa varav ett var på plats vid caféträffen, nämligen Karin Aune från Örebrocyklisterna. Karin intervjuades av Anders Adamsson. Hon fick också svara på många frågor från publiken.

Kraftiga applåder avslutade träffen.
 


Åhörare

Velocipedklubb
   

Karin Aune och Anders Adamsson

Åhörare
   

Bosse Astvald tackar Karin Aune

Karin Aune, Anders Adamsson och Bosse Astvald
   
 
25 februari
Det handlar om hästar

Säsongens andra caféträff hade ett litet annorlunda tema. Det handlade nämligen om hästar. Först ut var Robert Montgomery från Segersjö som på ett mycket engagerat och humoristiskt sätt beskrev uppbyggnaden av fälttävlingsbanan och alla kringarrangemang i samband med själva tävlingen. Han redogjorde även för andra planer som var på gång och som visade att ingenting är omöjligt. Även hans Vasaloppsfärd i kilt roade den talrika publiken.

Håkan "Lillis" Ohlsson, event manager vid Örebro-travet, uppvuxen i Örebro, gjorde en intressant resa beträffande travsportens utveckling där bröderna Nordin har betytt mycket både nationellt och internationellt. Några färska "stalltips" blev det inte men åhörarna fick en ordentlig insyn i travsportens mysterium blandat med fakta och humor. 

Båda aktörerna avtackades med kraftiga applåder.
 
 


Publik
 

Talare: Robert Montgomery
Lyssnare: Håkan "Lillis" Olsson
   

Publik

Robert Montgomery
   
 
 
22 april
Fotboll på caféträff – ett säkert vårtecken

 
Ett säkert vårtecken är caféträffen, när ledare för våra allsvenska klubbar ÖSK och KIF känns på pulsen. Den här gången träffades vi på Frimurarlogen för att ge bättre plats åt alla. Det samspelta och humoristiska radarparet Thomas Nordahl och Sven "Dala" Dahlqvist svarade liksom tidigare år för utfrågningen av de båda tränarna Sixten Boström och Rickard Holmlund, assisterade av ÖSK-direktören Jan Karlsson och nyblivna KIF-ordföranden Åsa Johansson. 

Rolf Hallgren citerade i sitt hälsningsanförande ord av den svenska gymnastikens fader Per- Henrik Ling, som för 200 år sedan gjorde en betraktelse över kvinnans kroppsliga företräden. Idrottsövningar borde inte förmanliga den mjuka, runda kvinnokroppen. Vilken uppfattning Rolf hade i frågan hann han inte utveckla, för nu gällde det herr- och damfotboll på högsta elitnivå. 

Både ÖSK och KIF har börjat seriespelet med två vinster och lika många förluster. Sixten tycker att hans lag varit värda fler poäng, men det är inte så lätt att spela fotboll på Stadions ojämna grusplan mellan grästuvorna. Rickard var inte nöjd med spelet, men laget har å andra sidan mött två topplag. På Thomas intriganta fråga om han fått ett mer harmoniskt lag detta år, när en del "gnällspikar" försvunnit, blev svaret lite undvikande Det han dock önskade sig var fler spelare, som inte var nöjda med medelgoda resultat utan ville mer. 

ÖSK:s vanliga problem är oförmågan att göra mål – 3 på 4 matcher. Å andra sidan håller försvaret hög klass. Någon målkung i klass med Thomas Nordahl har Sixten dessvärre inte, men Kim Olsen bör rimligen bli bättre med lite matchträning.

ÖSK:s och KIF:s spelare arbetar under mycket olika betingelser. De förra är helproffs och de senare kombinerar fotbollen med skola eller förvärvsarbete. Ändå avverkar de 7-8 träningspass i veckan, en mycket imponerande insats. Herr- och damfotboll ska därför inte jämföras. I ett herrlag är alla mycket duktiga, medan skillnaden mellan de bästa och de sämre i ett allsvenskt damlag är ganska stor. 

Om fler går på KIF:s matcher, hävdade Åsa Johansson, får föreningen bättre förutsättningar med bl. a. mer sponsorpengar. Mycket handlar ju om pengar, och där har ÖSK med 51 miljoner i årsomsättning det relativt gott ställt. Det var ett besked Janne Karlsson kunde ge. 

I Borås driver Elfsborg sin fotbollsarena. Varför gör inte ÖSK och KIF det i Örebro? I ett lite vagt svar menade Janne Karlsson, att detta vore en bra målsättning. Om jag inte minns fel ägde ÖSK en gång i tiden Eyravallen. Det vore inte så dumt om vi åter fick gå till "Vallen" och se våra favoriter – gärna i allsvenskans topp.

/Lars Ehlin


Publik
 

Åsa Johansson, Richard Holmlund, Sixten Boström och Jan Karlsson, utfrågas av Thomas Nordahl
   

Sven "Dala" Dahlqvist läser på nästa fråga till panelen. Thomas Nordahl begrundar Sixtens utsago
     

13 maj
Besök på Karlslunds IF:s arena

 
Säsongens sista caféträff ägde rum den 13 maj ute vid KIF-Arena på Rosta Gärde. 
Ett 60 tal medlemmar hade tagit sig ut till arenan.

Efter kaffedrickning ute i solskenet utanför klubbhuset blev det dax att krypa in och bli informerade om Karlslunds IF och dess grenföreningar. Företrädare för en del av dessa var på plats och presenterade sin verksamhet.

Leif Wahman höll ihop presentationen samt berättade om KIF historiskt samt flytten från Örnsro till Rosta Gärde.

Vi kunde konstatera att KIF har en imponerande verksamhet med många medlemmar och är verkligen att gratulera till denna fina anläggning som enligt uppgift kostat åtskilliga miljoner men som nu är helt betald.

Sällskapets ordf. Rolf Hallgren tackade KIF för en intressant och innehållsrik
eftermiddag.


Kaffedrickande medlemmar i solskenet vid 
KIF Arena

 

Organisationsbild över KIF-familjen och antal medlemmar
 

Leif Wahman presenterar KIF i stort samt flytten till Rosta
 

Anette Karhu vice ordförande i KIF Damfotboll
 

Spänt lyssnande åhörare
 
Caféträffar hösten 2008
 
LIF-Lindesberg, representerade av sportchefen Börje Larsson och A-lagspelarna Daniel Blomkvist och Payam Hatami, var säsongens sista gäster när december månads caféträff genomfördes. En som vanligt talrik och intresserad publik fick en intressant föredragning om föreningens verksamhet och utveckling, från en av Sveriges bästa ungdomsklubb till nuvarande elitklubb, vilket inte har varit helt lätt med den filosofi klubben har där den sociala biten och ekonomin är är lika viktig som topplacering i elitserien. Börje Larsson gjorde en proffsig presentation assisterad av ovan nämnda A-lagspelare vilka gavs tillfälle att redovisa sin syn på tränarbyte och resultatet av inledningen av årets seriespel. Många intressanta frågor ställdes av en mycket nöjd publik.
 


LIF Lindesbergs sportchef Börje Larsson tillsammans med elitspelarna Payam Hatami och Daniel Blomkvist

Aktivitetsutskottets ordf. Bosse Astvald  hälsar välkommen till caféträffen
   

Sportchefen Börje Larsson i full aktion

En trogen och fulltalig publik
   

En trogen och fulltalig publikNärbild på Christer Hultgren, gammal elitspelare i ÖSK, som har betytt mycket för utvecklingen av LIF-Lindesberg
   
Caféträffar våren 2008
 

Onsdag 23 april
Plats: Orebro läns museum

Caféträff drog rekordpublik

Caféträffen den 23 april 2008 lockade rekordmånga besökare – så många att Länsmuseets Waldénsal inte ens kunde erbjuda sittplats till alla. Men så var det också en säker publikmagnet som lockade: möte med ledarna i ÖSK och KIF inför årets säsong, som för övrigt börjat på ett lycksamt sätt för båda allsvenska lagen

Humoristiska och kunniga samtalsledare var Thomas Nordahl och Sven "Dala" Dahlqvist, den förre företrädaren för konstruktiv anfallsfotboll och den senare för destruktivt försvarsspel, om man nu får tro Thomas raljerande inledningsanförande.

Svarande från ÖSK var dess ordförande Björn Åqvist och nye tränaren Sixten Boström, som förresten anlände en halvtimme sent direkt från träning för att avväpna Halmstads giftiga laxar kommande dag. Från KIF kom den gamle guldtränaren från Umeå, Richard Holmlund. Frågorna till Björn rörde mest ekonomin, och han kunde belåtet konstatera att klubben numera flyter bra med en årsomsättning på 35 miljoner. Om summan kan fördubblas finns ekonomiska möjligheter att få ett riktigt bra elitlag.

KIF:s damlag arbetar under helt andra förutsättningar än killarna i ÖSK. Eftersom alla förvärvsarbetar eller studerar får träning ske före och efter jobbet. Richard kan heller inte räkna med några spektakulära värvningar, men närområdet inom tio mil har en hel del att erbjuda. ÖSK:s värvningssfär når däremot långt utanför landets gränser.

Tränarna fick frågan om spelsystem, karakteriserade med sifferkombinationer i skiftande grupper. Denna sifferexercis beskriver egentligen inte verkligheten särskilt bra, även om tidningarnas experter tror det. Richard konstaterade lakoniskt, att summan av de olika siffergrupperna alltid blir 11. Gemensamt för hans och Sixtens uppfattning är emellertid, att spelet ska byggas från egen planhalva med passningsspel. Långa målvaktsinsparkar och tjongande mot motståndarmålet är ineffektivt. I synnerhet Sixten vill föra in den spelstilen i sitt lag och tränar mycket på det..

Vilka spelartyper saknas hos ÖSK och KIF. Båda tränarna svarar inte överraskande en målspruta. Ingen av dem skulle heller säga nej till en konstruktiv mittfältare. Richard upplyste om att en ”Dala” närstående person i Umeå skulle vara välkommen. ”Dalas” svar blev att han numera inte längre bestämmer över sin dotter.

Både Sixten och Richard är tränare som fäster stor vikt vid de enskilda spelarnas personliga utveckling. Personliga samtal ska leda till att självförtroendet stärks. Det är spelare med den tryggheten, som tillsammans med övriga gör ett bra lag. Båda dessa ledare gör på mig ett eftertänksamt och intellektuellt intryck.

God tur önskar Lars Ehlin.


Insläpp

Fika utomhus
   

Idrottsprofiler

Idrottsprofiler
   

Publik

Idrottsprofiler
   

Publik

Thomas Nordahl och Sixten Boström
   

Richard Holmlund och Sven "Dala" Dahlqvist

Rolf Hallgren med tränare och experter
 
Onsdag 20 februari
Plats: Orebro läns museum
 

Caféträff med motto SEGELFLYGNING

Den 20 februari samlades ca 70 ÖLIS:are till en två timmar lång resa i "det blå". Ciceron var Örebrosonen – stridsflygaren – flygläraren och inte minst segelflygesset Jan-Ola Nordh.

Med hjälp av ett pedagogiskt skickligt upplagt bildspel fick publiken ta del av de fantastiska upplevelser segelflygningen ger sina utövare under goda förhållanden, men även de svårigheter och utmaningar som när som helst kan möta där uppe mellan himmel och jord.

Jan-Ola Nordh gick även in på den tekniska utvecklingen som skett under åren, vilket gav föreläsningen ytterligare en dimension. Intressant var också att få höra hur ansträngande ett tiotimmars pass kan vara i sittbrunnen på ett modernt segelflygplan.

Två timmar späckade med fakta omväxlande med "lättare gods" rann iväg och av slutapplåderna att döma var publiken mycket nöjd med framställningen och de vackra bilderna. Alla instämde i lycka-till-önskningarna inför den väntande säsongen med nya rekord och utmaningar i sikte för Jan-Ola Nordh.

/Bertil Cajdert

 


Jan-Ola Nordh


Del av publiken, Rolf Hallgren och Jan-Ola Nordh

 


Rolf Hallgren, Jan-Ola Nordh och pappa Nordh
 

 
Onsdag 16 januari
Plats: Orebro läns museum
 

Proffsigt framträdande av tre konståkningskunniga
damer från Örebro

 
Sällskapets medlem Karin Åslund, själv framstående konståkare, hade till denna caféträff tagit med sig två heltidsanställda konståkningstränare för att tillsammans med dem berätta om konståkningens alla finesser. Lena Eidvall, Susanne Seger och Karin varvade framträdandet. På ett trevligt, pedagogiskt och t.o.m. roligt sätt gjorde de konståkningen verkligt levande inför en fulltalig publik. "Det här var verkligen bra", var bara en av många spontana och positiva reaktioner från auditoriet.

Tack Karin , Lena och Susanne för en trevlig eftermiddag.
 

Lena Eidvall och Susanne Seger

 
Caféträffar hösten 2007
 
Onsdagen den 5 december
Plats: Orebro läns museum
 
Bernt Löfv berättade om sin resa
 
Örebrofödde Bernt Löfv underhöll självbiografiskt med idrottsliga inslag. Uppvuxen i Skebäck, via Praktiska Realskolan och Handelsgymnasiet här i Örebro till Handelshögskolan i Stockholm.

Och på vägen ett par säsonger ungdomsidrott i IF Start, där han tillsammans med ett par av dagens åhörare beundrade idolerna Svenne Malmberg, P-A Berglund och Ragnar Eriksson.

Yrkeskarriären gick via Handelsbanken, Svenska Cellulosa AB, Mo och Domsjö AB. En spännande resa mot toppen, där en del 
av tidens stora profiler inom näringslivet skymtade. Bernt var en tid ordförande i ishockeyföreningen Modo, dominant i idrottslivet i Örnsköldsvik. Han gav intressanta erfarenheter från ledarskap i en storklubb, t.ex. att hålla ekonomin under kontroll, att omge sig med kompetent folk i styrelse och bland anställda, att ge ansvar åt medarbetare (t.ex. längre tid än som ges dagens tränare då och då). Och mera påtagbart; inga stora lass med ärtsoppa och pannkaka före match!

Nu 74-årig sluter Bernt cirkeln och flyttar tillbaka till Örebro. Här blir golf hans hobby.

Bernt berättelse möttes med stort intresse och lång applåd. Ett bevis på sanningen i uttrycket "Om någon gör en resa, har han något att berätta". Det hade Bernt.

/Ove Sundelius
 

Onsdagen den 10 oktober
Plats: Orebro läns museum
 
Ungdomshockey
 
Dagens huvudföreläsare Jan Andersson är en av Örebroishockeyns framgångsrikaste ungdomstränare som berättade om sina tankar och grunder för att vara en god tränare.

Men först upp på scenen kom Kjell Rosén själv gammal Boråsare och berättade om den slitstarke 30-talsprofilen i fotboll Sven Jonasson IF Elfsborg. Sven gjorde 42 landskamper 1932 – 1940 och deltog i VM 1934 i Italien, 1938 i Frankrike, han blev också flerfaldig allsvensk guldmedaljör med sitt Elfsborg. Detta gjorde honom till allsvensk skyttekung 1934 och 1936 och en tidig legend i svensk fotboll med sitt effektiva centerspel. 

Jan Andersson inledde med: "Jag offrar ingen tid som många tror, det är i stället en glädje och förmån att vara tränare för ungdom."

Sedan fortsatte Jan berätta om vad han anser det viktigaste för en bra ungdomstränare.

- det finns ingen idealisk ledare
- man kan inte bara utbilda sig, den viktigaste ingrediensen är närheten till ungdomar
- alla kan inte träna sig upp
- alla kan inte bli ledare 
- man måste bjuda på sig själv
- skapa sig en bra miljö
- idrott skall alltid vara roligt
- dagens höjdpunkt skall aldrig vara tråkig
- tränaren skall alltid vara först på isen
- visa en positiv attityd
- gör positiv stämning av negativ förutsättning
- som tränare uppfostrar man andras ungar
- gängbildning inte bra för idrott
- beröm i stället för skälla, det gäller även till motståndare och domare

På detta sätt fortsatte Jan med bl.a. ungdomar vill ha regler, konsten är inte alltid att vinna utan att förlora, en tränare skall alltid vara öppen och mottaglig för synpunkter, engagemanget är det allra viktigaste för en tränare.
Givetvis berättade också Janne om de flertalen spelare som efter hans ungdomsträning fortsatt upp i de stora ishockeylagen med svenska mästerskap som resultat.

Jan avslutar med: "Framgång för mig är att i framtiden ha goda relationer och många goda vänner".

/Red.

 


Jan Andersson tillsammans med olympiske silvermedaljören Jenni Asserholt. Båda med ett ishockeyförflutet i Guldsmedshytte SK


Jan Andersson i talarstolen
Några av kvällens åhörare 

Onsdagen den 12 september
Plats: Orebro läns museum

Efter 42 år fick Totten tillfälle att tacka Bajdoff för poängen
 


Bajdoff

I september 1965 spelade ÖSK hemma mot IFK Norrköping. Ett ihärdigt regnande gjorde att Eyravallen blev ospelbar. Lagkaptenen Bajdoff ansåg att matchen inte skulle gå att genomföra varför han föreslog att matchen skulle brytas och därmed spelas om. Eftersom IFK ledde med 1-0 hade Totten som var lagkapten i ÖSK inget emot detta. Domaren avbröt matchen, IFK:s lagledning blev vansinniga och protesterade kraftigt. De skällde ut domaren och sin egen lagkapten för dennes medverkan till att matchen bröts i ett läge där IFK ledde. Genom resultatet 1-1 i omspelsmatchen räddade ÖSK ett viktigt poäng. Om detta och mycket annat berättade Bajdoff när han tillsammans med Tomas Junglander gästade Sällskapet vid höstens första caféträff.

Läs mer om caféträffen här... 
 
 
Caféträffar våren 2007

Träff med ÖSK och KIF Örebro
 
Sällskapets traditionella vårträff med representanter för ÖSK och KIF Örebro hölls den 11 april och blev festlig, folklig och fullsatt. Restaurangen i snart färdigställda Behrn Arena hade tidigt enbart ståplats att erbjuda de över 200 medlemmarna som hörsammat inbjudan.

Dixie Ericsson ställde intressanta och kul frågor som Gerd Engman och Pia Sundhage från KIF Örebro samt Rose-Marie Freban, Björn Åqvist och Patrik Walker från ÖSK svarade på efter bästa förmåga. Av svaren att döma har vi många trevliga och spännande stunder att se fram emot på Behrn Arena. Pia Sundhage som nu lämnar KIF Örebro för att bli assisterande förbundskapten för Kinas damlandslag avslutade intervjustunden med att sjunga "Vi är tjejer, vi är bäst". Varma applåder från åhörarna och en tår i ögonvrån hos Gerd Engman visar att Pia kommer att saknas i Örebro.

En rundvandring på fotbollsarenan med Sven-Arne Ahlberg som kunnig guide avslutade en mycket intressant eftermiddag.
 
/Red.
 
 
Intervju med Stig Blomkvist
Gäst: Stig Blomkvist, intervjuad 14 februari av Stefan Klemetz.
 

Som väntat blev lokalen snart fullsatt av förväntansfulla motorentusiaster som snart fick sitt lystmäte tillgodosett när rallykungen utan stora ord började berätta om sin makalösa karriär.
 
Det är fortsatt full fart för "Mäster" Blomqvist som inte har några planer på att lägga i bromsen. Vid snart 61 års ålder fortsätter han sin framgångsrika karriär. Numera kör han Klassisk rally där både förare och bilar är modell äldre. Närmast i tur står Midnattssolsrallyt som går slutet av juni. Innan dess åker han till Kenya för träning inför Safarirallyt som går i höst. Där kommer han och Björn Waldegård att köra i samma team, de kör var sin Ford Escort, modell -73.

 

ÖSK Ungdom gästade

   

ÖSK Ungdom gästade oss vid årets första caféträff den 17 januari. I inbjudan stod det "kom och lyssna till Peter Johansson och låt er imponeras". Och visst blev vi imponerade, dels av klubbchefens Peter Johanssons entusiasm när han presenterade ÖSK Ungdom, dels av klubbens fantastiska verksamhet.

Peter berättade att ÖSK Ungdom är en fristående förening utan juridisk koppling till seniorklubbarna inom ÖSK-alliansen som man dock har ett nära samarbete med. ÖSK Ungdom som bildades 1988 och bedriver idrottsverksamhet upp till junioråldern, c:a 3000 ungdomar deltar i olika grenar ex, bandy, fotboll, handboll och innebandy.

Att det är en stor verksamhet förstår vi när vi hör att enbart fotbollssektionen består av 33 lag i 17 olika åldersgrupper, varav 7 lag är flicklag. Detta innebär c:a 550 spelare och 80 ledare.

Ungdomarna i Centrum är föreningens motto. Det viktigaste är inte att man är stjärna i respektive idrott utan att man socialt får en meningsfylld sysselsättning och bra vuxna förebilder. Peter betonade att detta ställer stora krav på ledare och tränare men även på föräldrarna. Deras engagemang är en av nyckelfaktorerna om det ska fungera runt barnen och ungdomarna.

Med all rätt fick Peter en lång och varm applåd av en fullsatt salong när han avslutade träffen med att visa en kul och fartfylld film om ÖSK Ungdom, en film som han sedan skänkte till sällskapet.

/Red.
 

 
Caféträffar hösten 2006
 
Hälleforsgrabbarna drog fullt hus
 
Årets sista caféträff 6 december blev en succéartad tillställning. Sittplatserna räckte inte till, de sist anlända åhörarna fick nöja sig med ståplats när vi fick besök av diskuskastaren Lars Arvidsson och skidlöparen Curt Löfgren från Hällefors.
 
Skicklige Dixie Eriksson från Nerikes Allehanda fick idrottsmännen att berätta en mängd fina idrottsminnen som lockade fram många glada skratt och applåder från publiken.
Att det var den lovande diskuskastaren tillika kusinen från Stockholm som fick Lars Arvidsson att prova på diskus visste vi inte förut och inte heller att Curt Löfgren i en tävling i Finland åkte om en skidåkare två gånger utan att vinna loppet. ”Det var svårt att vinna i Finland” berättade Curt.

Läs mer …

 
Speedway
 
Onsdagen den 11 oktober var det dags för höstens andra caféträff. Ämnet var speedway. Vi hade välkända gäster Henka Gustavsson med sonen Simon samt Pelle Sjöholm som var en STOR man inom idrotten speedway. De intervjuades av Nils Olov Johansson. Det blev en kalasfin caféträff. Över 80 personer tog upp alla utrymmen i föreläsningssalen. Vi hörde om många bravader, många, många mästerskap. Henkas son lyssnade, drömde han om att som vuxen slå sina föregångares rekord? Vi gissar att motorstadion i Sannahed får nya besökare i framtiden. Med så kunniga, medryckande berättare kan de få den mest inbitne motståndare till speedway att önska få börja åka. En finfin caféträff var till ända. En träff med guldkant.
 
 
Örebro Kanotförening
 
Örebro Kanotförenings Anders Karlsson samt ett par av de fantastiska ungdomarna i föreningen berättade om hur de kan vara så framgångsrika inom sin sport.
 
 
Caféträffar våren 2006
 
Harry Persson och Bror "Brockan" Persson

På caféträffen 3 maj höll Carl Erik Lindblad ett strålande föredrag om två av de riktigt stora i svensk boxningshistoria. Nämligen om Harry Persson och Örebros egen Europamästare i tungviktsboxning, Bror "Brockan" Persson. Carl Erik visade än en gång vilket stort orakel han är inom sin sport boxning. Som vanligt var det mycket folk från sällskapet som lyssnade och gladdes.
 
 
Vi tog pulsen på KIF Örebro & ÖSK Fotboll

Karin Tellås och Pia Sundhage från KIF Örebro och Björn Åqvist och Patrik Walker från ÖSK intervjuades av Dixie Ericsson, vid sällskapets caféträff onsdag 19 april, inför en fullsatt salong i Länsmuseets Waldénsal. Spelar respektive lag lika bra som de intervjuade var denna eftermiddag, så kommer säsongen att bli toppen.

 

Caféträffar | Möten | Utställningar | Övrigt

   
Uppdaterad: 2014-09-02