Aktuellt

Samarbetspartners

Aktuellt 

Caféträffar | Möten | Utställningar | Resor/Övrigt
  
Utställningar 2019
 
Vår utställning Wall of Fame

Tanken på att hedra länets framstående idrottare väcktes på Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskaps, ÖLIS, framtidsseminarium år 2014. Beslut om att skapa ett Wall of Fame togs därefter av ÖLIS styrelse under våren 2015.

Inför invigningen och den första Diplomutdelningen 9 mars 2016 togs det ut elva idrottslegendarer, en startelva. Detta följdes upp med att fyra nya idrottslegendarer togs ut inför en ny Diplomutdelning 14 mars 2018.

KRITERIER
Personen skall:
• ha avslutat sin aktiva karriär
• ha representerat förening(ar) i länet
• ha internationella meriter
• vara känd för allmänheten
 
Utförlig presentation av idrottslegendarerna, se länken Wall of Fame till vänster.
 

WALL of FAME UTSTÄLLNING USÖ
Tanken bakom utställningarna Wall of Fame
 
Utställningen avslutad!
 

Bilder från utställningen på USÖ. 
Bilderna är klickbara till större bilder.

Foto: Anders Stenberg
 

   
   

Bilder från då utställningen är stationerad i våra lokaler.
Bilderna är klickbara till större bilder.
Foto: Anders Stenberg
 

   
   
   
 
 
Stopptid
En mängd filmer, ca 600 st., finns alltid att beskåda i vår s.k. Stopptid, en väggmonterad storskärm, som sköts via en pekskärm, där man kan navigera bland historiska idrottshändelser efter egna önskemål.

Bibliotek
Vi har även ett utomordentligt välsorterat idrottshistoriskt bibliotek på plats. 
Tillgång till biblioteket efter överenskommelse med någon förtroendevald inom sällskapet.
 
Avslutad basutställning

Bilder från avslutad basutställning som är klickbara till större bilder
 

     
     
     
   
Utställningar 2016
 
Invigning av utställningen Wall of Fame
Rikssalen, Slottet, Örebro, onsdag 2016-03-09
 
"Välkomna idrottsälskare, till en sal i ett slott med anor från 1200-talet," hälsade Örebro läns landshövding Maria Larsson. Salen hon hälsade välkommen till var Rikssalen i Örebro slott. Rikssalen var fylld redan en kvart före utsatt tid med 250 förväntansfulla mötesdeltagare.
 
Landshövdingen hade presenterats av dagens moderator, radiosportens Mats Dahlberg, med välkomstorden "nu plats på scenen för vår hövding som nyligen konverterat från HV71 till ÖHK."
 
Maria Larsson erinrade att Rikssalen har genom århundraden tagit emot kungar, drottningar, prinsar, prinsessor, Nobelpristagare och stjärnor av alla slag. Hon menade att dagens hedersgäster väl passade in i detta sammanhang som vår tids hjältar.
 

Bild: Landshövdingens kansli

"Väggarna kan berätta om gångna tiders hjältedåd. Idag får de något nytt att berätta. Drottningarna och kungarna som gästar salen idag är dock av annat slag än de som finns avbildade på tavlorna runt om i salen. Dagens hjältar är folkkära idrottshjältar av vår tid. De följer en nutida tradition där länets framgångsrika idrottsstjärnor hedrats med utmärkelser av senare tids landshövdingar med utmärkelser just i denna sal. Jag tycker att Örebro Läns Idrotts Sällskap är förtjänta av en rungande applåd för den levande utställning de sammanställt," påbjöd landshövdingen.

De 250 församlade i Rikssalen instämde med en kraftfull applåd.
 

"Kriterierna för att bli upptagen i denna exklusiva församling är båda enkla och tydliga," fortsatte Maria Larsson. "De utnämnda är förebilder, idoler för många. De förtjänar den största respekt.

Framgångarna de haft, har de skaffat sig med hårt arbete från småbarnsålder. De har upplevt motgångar och tårar. Men framför allt har de upplevt och spritt glädje med sina framgångar. De har med detta fått en plats i våra hjärtan. Vi, deras publik, har fått detta som gåvor vilka det finns anledning att vara tacksam över. Med dessa ord inviger jag formellt denna utställning."

Wall of Fame utnämnda
presenterade i bokstavsordning

Andersson, Agneta
Bergmark, Orvar
Blomqvist, Stig
Gustavsson, Bengt-Åke
Hagman, Lena-Marie
Larsson, Anna, "Nora-Anna"
Lindberg, Anna
Lindén, Karin
Peterson, Ronnie
Sääw, Olle
Åhrling, Rune


Därmed klippte landshövdingen av det blågula bandet, assisterad av jurykommitténs ordförande Kjell Sunesson, ÖLIS’ ordförande Bo Astvald och Charlotta Stenhem, Örebro läns Idrottsförbunds chef.

Invigningsceremonin i Rikssalen föregicks av lunch tillsammans med landshövdingen, i dennes representationsmatsal, för de utnämnda i startelvan, eller representanter för dem. Dessutom ingick i den kombinerade caféträffen/invigningen kaffe med baguetter i Länssalen för de 255 ÖLIS-medlemmar som anmält sig till evenemanget. De bjöds under utspisning och mingel på uppskattat pianospel av Hans Ove Nykvist, gift med Rune Åhrlings dotter Marie.

Efter intagen måltid fick besökarna möjlighet att under mingel besöka skärmutställningen med de elva i "Startelvan" för Wall of Fame. Skärmutställningen var snyggt arrangerad av museiutskottet i den till Rikssalen angränsade Kyrksalen. Utställningen i sin helhet kommer att finnas tillgänglig i ÖLIS’ lokaler i Föreningarnas hus på Slottsgatan 10 A, Örebro, till början av april. Även övriga länet kommer att få ta del av utställningen. Först ut blir Laxå i början av april. Laxå kommer även att bli plats för kommande caféträff den 27 april, där Wall of Fame naturligtvis kommer att vara i centrum. Övriga orter som är inbokade för visning av Wall of Fame-utställningen är Kumla och Nora.

"Startelvan" för Wall of Fame presenteras på startsidan på vår hemsida med egen klickbar rubrik. De elva idrottsstjärnorna presenteras utförligt under den rubriken, liksom juryn och kriterierna m.m.

I Rikssalen lämnade Maria Larsson plats på scen för Kjell Sunesson, ordföranden i den jury som tagit ut den historiska första samlingen till Wall of Fame. Idén till Wall of Fame kom från det framtidsseminarium som ÖLIS genomförde i början av 2015. En inspirationsträff som finns redovisad på vår hemsida under "möten". Där skapades idén om att skapa ett Wall of Fame. Gruppen hade redan till midsommar vaskat fram 70-75 namn. Över sommaren fick gruppen till uppgift att komma med 5 – 10 namn. Museiutskottet i ÖLIS fick samtidigt uppdraget att fundera ut hur Wall of Fame skulle kunna presenteras. I augusti var gruppen samstämmigt ense om 11 namn. Med en lagspelsklyscha kallades, passande nog, gruppen för "Startelvan". Kjell förklarade att denna grupp inte är en slutgiltig grupp utan att den kommer att fyllas på med tiden. Kriterierna för att komma med i Wall of Fame är klara och enkla, tyckte landshövdingen i sitt inledningsanförande.

Kriterier för aktiva
Personen skall
• ha avslutat sin aktiva karriär
• ha representerat förening(ar) i länet
• ha internationella meriter
• vara känd för allmänheten

Kriterier för ledare
Personen skall
• ha uppvisat ett synnerligt engagemang inom idrottsrörelsen
• ha representerat förening(ar) eller förbund i länet
• vara allmänt känd inom idrottsrörelsen

Kjell Sunesson riktade ett särskilt tack till de närmare 50 personer som jobbat för att Wall of Fame har kunnat bli av. Ett speciellt tack riktade även Kjell till Adolf Lindgrens stiftelse, som representerades på plats av Eva-Marie Bengtsson, som generöst stöttat idén.

Därmed tog Radiosportens Mats Dahlberg hand om presentationen av de utnämnda. Mats gjorde det på ett mycket professionellt sätt, grundat på decenniers erfarenhet som sportjournalist. Vi fick se bandade inspelningar från de aktivas karriär, några hämtade från Jens Linds SVT/Stopptid. Han valde att presentera de utnämnda i en personlig ordning. Först ut blev Orvar Bergmark som representerades av fru Ulla. Vi fick höra att Orvar var en vanlig enkel människa, snäll på hemmaplan. "Men han hjälpte inte till hemma," sa Ulla på Mats fråga, "utom när det gällde att laga mat och baka. Han var ju utbildad bagare."

Agneta Andersson på scenen erkände att det blev en liten tår i ögonvrån att se bilderna från sina OS-bragder. På frågan om hon mindes hur det var att vara fanbärare vid invigningen av OS i Söul, svarade Agneta: "Det minns jag inte. Jag minns däremot avslutningsceremonin, det var väldigt festligt och lössläppt."

Karin Lindén avslöjade att det var en slump att hon började ägna sig åt gymnastik. Hon hade varit på Östermalms IP för att hon gillade att hålla på med kullerbyttor och hoppa omkring. "Du skall vara med i vår gymnastiktrupp," sa en ledare. 1947 var hon uttagen i en landskamp mot Belgien. OS 1948 i London var nästa internationella framträdande för Karin. Det var tufft program för truppgymnasterna. Det var start kl. 7 på morgonen för första framträdandet. Avslutning skedde kl. 22.30 samma kväll. Det var så sent att arrangörerna hade stängt anläggningen. Endast tack vare de svenska ledarnas energiska engagemang öppnades anläggningen så den svenska truppen kunde slutföra sitt program. Medaljerna de erövrade delades dock endast ut till de manliga ledarna. De kvinnliga truppgymnasterna fick endast se på när de delades ut. Mats berättade att hans första minnen av Karin, som idrottslärare, kom från Morgonpasset i radio som hon ledde tillsammans med Kjell Grane och Anders Lind under många år. På Mats fråga om dagens idrott i skolan tyckte Karin att hon nog var för gammal att ha en åsikt, men att en timma per dag finns det behov av.

Rune Åhrling representerades på scenen av sonen Mats. De båda bekräftade, det alla som råkat Rune under hans aktiva tid upplevt, att Rune var en utpräglad tävlingsmänniska. "Han tävlade i allt, även hemma, och hade en utpräglad vinnarskalle" sa Mats Å. Rune hade ett enormt brett idrottsintresse. "Han kunde säga: ”Hur kan nån ringa nu,” om det råkade ringa på telefonen under en OS-sändning på TV.

Bengt-Åke Gustavsson bekräftade Mats Dahlbergs undring om vad Bengt-Åke kallades utomlands. "Det är Gus," konstaterade han. Gus avslöjade, på frågan vilken den finaste arena han varit på skulle komma om några veckor, nämligen en landskamp för veteraner på Torne älv mellan Sverige och Finland. "Den röda mittlinjen kommer att vara gränslinjen mellan länderna," förklarade Gus.

Nora-Anna Larsson representerades av Kjell Stockhaus från IFK Nora, den klubb son Nora-Anna representerade. Tjejlöpning var ett pausinslag på en fotbollsmatch, fick vi reda på i ett journalfilmsklipp. Att hon satte världsrekord på löpande band gjorde att samtida Gunder Hägg och Arne Andersson inte gillade henne, hon drog ju uppmärksamheten från de manliga löparna….. Vi fick också höra om den jordnära och ganska kärva Anna.
 
Hon blev inbjuden till Stockholm av Jamaicas nyutnämnde ambassadör Arthur Wint, en f.d. olympier, vid hans installation. "Va sitter vi här för," sa Anna till medföljande Kjell, "jag begriper ju inte vad han säger, jag kan ju ingen engelska." När de blev sittande på Centralstationen i väntan på försenat tåg för hemfärd, undrade Kjell om de skulle gå till caféet och ta en kaffe. "Nej, det blir inget av med det," slog Anna fast. En dam med stor integritet, en naturbegåvning som löpte i hopparskor och satte tre världsrekord på 800 m under två veckor.

Lena-Marie Hagman förklarade på Mats fråga varför hon snaggat sig till ett Paralympics. "Det var ju mest killar som gjord det," sa hon. "Jag ville testa det till 200 m frisim och det funkade bra, men mamma gillade det inte, fast hon tyckte att OS-ringarna i nacken syntes bra." Mycket träning låg bakom framgångarna, sju pass i veckan. "Idag – inte så mycket," sa Lena-Marie. Hon avslöjade också att hon jobbat som tränare i femton år. Ridning som hon testade också tyckte hon dock inte var lika lättillgängligt.

Super swede, Ronnie Peterson, påannonserades med ett actionfyllt videoinslag. Ronnies bror Tommy tog plats på scenen. Tommy menade att Ronnie väl var som alla bröder, de kom bra överens men de hade sina dispyter också. "Ronnie var ju äldre så han fick väl sin vilja fram när vi var små," sa Tommy. På Mats fråga vad Tommy trodde om dagens F1-stjärna, Marcus Ericsson från Närke, chanser i årets F1-cirkus. "Måste jag svara," sa Tommy. "Det är en utpräglad materialsport. Jag tror att han är chanslös mot t.ex. Mercedes, de är störst just nu."

Näste på scenen var också en motorstjärna; "Mäster" Stig Blomqvist. Mats Dahlberg berättade att ha intervjuat "Mäster" i radion och fått åka med i hans AUDI. Mats hade frågat efter den, enligt Mats, hiskligt snabba turen, hur fort det hade gått: "50 %," blev det lakoniska svaret från Stig. "Ibland funkade det med 110 % i racen också," sa han. "Det svåraste var att ha tur på rätt ställe." Från 2013 års Safarirally avslöjade han att det stora problemet var hjälparbetare vid avåkningar. "De fick för bra betalt och försvann med pengarna de fått," avslöjade "Mäster". Han konstaterade på Mats fråga vilken bil han körde privat; "Har man en gång kört fyrhjulsdrift så är man fast," fastslog Stig Blomkvist.

Olle Sääws son Björn representerade sin far på scenen. Han menade att Olle Sääws, Mr Bandy, favoritidrott nog var fotbollen, trots alla hans framgångar i bandy. "ÖSK var det som gällde för Olle," sa Björn. Han poängterade också Orvar Bergmarks och Olles teamarbete, inte bara inom fotboll och bandy, utan även i arbetslivet på dåtida Fritidskontoret.

Anna Lindberg hade ett, sedan ett år, inbokat engagemang som föredragande projektledare och därmed varit tvungen att tacka nej till dagens evenemang. Mats Dahlberg berättade från en intervju med henne efter simhoppskarriären att av tjugo tusen träningshopp endast fem varit perfekta.

Invigningsceremonin avslutades med att landshövdingen, med assistans av Charlotta Stenhem, Kjell Sunesson och Bo Astvald kallade fram de utnämnda eller deras representanter för utdelning av diplomet som bekräftade deras utnämning till en plats i Wall of Fame.

På scenen hade Ulla Bergmark sällskap av döttrarna Eva och Maria. Stig Blomqvist hade sällskap av sin fru Åsa Ahlgren-Blomqvist, Karin Lindén av sin dotter Ann-Sofie Lennqvist-Lindén. Björn Sääw gjorde sällskap med sin syster Britt-Marie Adolfsson-Sääw. Anna Lindberg representerades av Malin Olin och Per Dalebjer, Värmlands IF. Lena Hagman hade sällskap av sin man Tommy. Nora-Anna representerades av IFK Noras Johan Johansson och Kjell Stockhaus. Diplomutdelningen ackompanjerades av välförtjänta applåder.

En synnerligen lyckad invigningsceremoni avslutades med en mycket varm applåd från den stora mycket nöjda åhörarskaran. Spontana positiva omdömen hördes allmänt under uttåget ur Rikssalen och under nedstigandet utför marmortrapporna i den historiska miljön i gråstenborgen, Örebro slott.


noterat av
/Rolf L Lundin
 

Bilder från invigningen. Fotograf: Stefan Wideman.
Bilderna är klickbara till större bilder.

  

   
   
 
   
   
   
   
   
   
   

 Caféträffar | Möten | Utställningar | Resor/Övrigt |

 
 
Uppdaterad: 2020-04-05