Aktuellt

Sponsorer

Aktuellt 

Höstmöte 2019
 
Onsdag 6 november Engelbrektsskolan, Örebro

Vi öppnar matsalen kl. 17.00 för fika. Kl. 18.00 är det dags för lotteridragning och omedelbart därefter, 
c:a 18.30-18.45, är det Anders Adamson som har ordet.
 
ANDERS ADAMSON,
välkänd örebroare, före detta professionell elitcyklist är vår gäst.

Svensk Mästare i lagtempo åren 1980 och 1981. Stor Grabb inom svensk cykelsport.
 
Numera, och sedan ett antal år tillbaka, expertkommentator på Eurosport med speciellt tyngdpunkt på de större Girotävlingarna runt om i Europa.

Född 1957 och till yrket rektor på Riksgymnasiet för döva och hörselskadade på Tullängsskolan Örebro.

Anders kommer att berätta om sig själv, sin karriär inom cykelsporten och hur det är, och vad som kan hända, runt cykeltävlingar och runt tv-sändningar.
Anmälan till höstmötet görs enligt något av nedanstående alternativ:
 
  • Anmälan per e-post: idrottshistoriska@telia.com (helst!)
  • Skicka din anmälan till Örebro läns Idrottshistoriska Sällskap, Järntorgsgatan 3, 703 61 Örebro.

I samband med anmälan görs inbetalning på 

- bankgiro 5495-3039 eller
- swish på telnr: 123 232 6759, VID ANKOMST!

Glöm inte att uppge ditt namn!

- Vid ev. kontant betalning vill vi gärna ha jämna pengar!

I anmälan, 150:-, ingår entré, landgång, lättöl/läsk/kaffe
Anmälan måste vara inne senast den 4 november 2019!

  • Anmälan som pdf-dokument
  • Anmälan via digitalt formulär
Årsmöte/Vårmöte 2019
 
Onsdag den 3 april  Engelbrektsskolan, Örebro
 
Förplägnad och lotteri
Sedvanlig start med många medlemmar som redan innan kl. 17.00 anlänt till matsalen på Engelbrektsskolan. Till slut kunde vi räkna in c:a 140 som inmundigade landgång, dricka och kaffe och som därefter vid 18-tiden bänkade sig i den närliggande aulan där lotteridragning företogs. Med ett prisbord till ett uppskattat värde av c:a 15 000:-, minsann ett läckert sådant.

Innan själva starten av lotteridragningen presenterades - kortfattat - något om de företag och organisationer som skänkt så fina priser och det framfördes ett stort tack till dem. 

Årsmötesförhandlingar
Efter det företogs årsmötesförhandlingar och Reignar Johansson som vice ordförande i Sällskapet hälsade välkommen och han föreslog parentation för de medlemmar som lämnat oss. På fråga om de samlade ansåg att årsmötet utlysts på vedertaget sätt blev svaret ja! Val av årsmötesordförande företogs och där föreslogs Irén Lejegren vilket de närvarande svarade enhälligt ja till. Till sekreterare valdes Kerstin Pedro.
 

Genomgicks den tidigare utsända verksamhetsberättelsen och i detta föreslog revisorerna ansvarsfrihet för det gångna årets verksamhet. På fråga från årsmötesordförande om detta kunde accepteras svarades från de närvarande med med acklamation Ja!

Till ny ordförande för sällskapet valdes Jan Andersson enär förre ordförande Jens Schollin på grund av tidsbrist avstod från fortsatt sådan.

Inom styrelsen i övrigt avsade sig Kjell Wahman fortsatta åtaganden i styrelsen och här valdes Sven Göran Gustafsson in. Det blev omval på Sven Arne Ahlberg och Bo Ericson. Både revisorer, Göran Davidsson och Stig Wallinder och valberedning, Rolf Hallgren, Thomas Eklund och Ove Danielsson omvaldes också.

Sist på på årsmötesförhandlingarna föreslog styrelsen att Reignar Johansson skulle utses till hedersledamot och såväl nyvalde ordföranden Jan Andersson och årsmötesordförande Irén Lejegren överlämnade diplom och blommor till Reignar.
 
Därtill erhöll Kjell Wahman såväl blommor som ett presentkort för sina fina insatser i styrelsen. Kjell kvarstår med sitt engagemang i ÖLIS Aktivitetsutskott. Årsmötesordföranden Irén Lejegren tackades med blommor och en i trä snidad ljusstake gjord av vår medlem Lasse Henningsson.

Lotterivinstsponsorer
 


Varje bild är länkad till respektive sponsors hemsida
 

Så över till inbjudne specielle gästen Magnus Jernemyr

Storväxta Magnus Jernemyr (2 meter över havet) presenterades och hans framträdande blev till ett trevligt samtal mellan honom och vår egen Håkan "Lillis" Olsson och det blev ett mycket trevligt samtal.

Magnus, född i Orsa, bodde som tonåring i Borlänge där han som sista-års-junior i Borlänge HK  blev värvad till Redbergslids IK i Göteborg där han bl.a. blev svensk mästare 7 ggr. Efter en allvarlig skada i nacken (efter ett par år) och en tids rehabilitering återvände Magnus med god skärpa och blev en av den tidens (00-10-talet) en av världens främsta försvarsspelare i handboll. Detta resulterade i sin tur i att han blev värvad till Barcelona som då var och fortfarande är en av de större klubbarna i handbollsvärlden. Här var Magnus med om att erövra främsta Champions Leaguetiteln en gång och blev spansk mästare 3 ggr.

Till sina meriter kan Magnus också lägga till  OS-silver 2012 efter knapp förlust (21-22) i finalen mot Frankrike. Han återvände så småningom till Sverige efter att han också spelat i Tyskland som proffs ett par säsonger.


Magnus Jernemyr
Under sin aktiva period som spelare tillhörde han "Bengan Boys" en tid som får anses vara den främsta landslagsperioden för Sverige. Bengt "Bengan" Johansson hade och har Magnus stor respekt för, med sin ledarstil och sitt konstruktiva tänkande i spelet.

På frågan om det finns någon spelare som han kunde framhålla så tyckte han det var svårt, men framhöll ändå Stefan Lövgren som en av de främsta. En annan spelare som det nämndes om var Ljubomir Vranjes, 166 cm i strumplästen, en fantastisk, trevlig och framgångsrik person. Ja när vi var ute i andra länder och han skulle köpa jeans till sig själv, detta lilla muskelknippe, så var det inte så lätt, det fanns helt enkelt inte hans storlek i lager.

Hur var det att spela mot ryssar och spelare från Balkan (f.d. Jugoslavien), fransmän och spanjorer så var det alltid hårda matcher och det var inte alltid så lätt heller att försvara mot exempelvis ryssar som ofta var större och tyngre än en själv, det säger inte lite, observera Magnus höjd över havet.

"Hur många språk behärskar du?" var en fråga från Lillis. "Ja, jag kan väl göra mig förstådd på svenska, tyska, engelska, något franska och en aning katalanska, en blandning mellan spanska och franska."

"Numera har du andra intressen?" "Ja, jag har en sambo nere i Askersund och vi har ett gemensamt intresse i detta med travhästar och har väl haft turen och fått tag i några fina exemplar och turen också att vinna något som ägare." 1)

"Ja, turen ska man ha med sig annars går det inte de kretsarna," svarade Lillis som själv har viss erfarenhet från den branschen.

"Andra intressen?" "För närvarande är jag rådgivare till några duktiga 18-19-åringar i handboll och kan ge - förhoppningsvis- vissa bra råd för deras fortsatta framgång i handbollslivet.

"Hur är det, har du tjänat någon slant på handbollslivet?" "Jo visst, det ska jag inte neka till men det är lite mer privat, tycker jag. Även om handbollsproffs tjänar en hacka nere i Europa så kan det inte jämföras med fotbollsspelare eller med vissa basketspelare, en sport som är väldigt stor ner över Europa."

"Nå väl, vad har du för planer för den närmsta tiden?" "Ja, nu ska jag i morgon bege mig till Barcelona för vi har fortfarande en lägenhet  där nere och för att där avnjuta våren."

Magnus erhöll även han en i trä snidad ljusstake - utförd av Lasse Henningsson - som särskilt tack och för ett trevligt framträdande.

Noterat av
Sven Arne Ahlberg


Tillägg 2019-04-06
1) Idag är Magnus säljare och marknadsförare för fitnessprodukter från Eleiko, Halmstad. Vid sidan av detta föder han upp travhästar, tillsammans med handbollsmålvakten Johan Sjöstrand, där deras andra startande avkomma som uppfödare, den då tvåårige Axl Rose, i december 2018 vann storloppet Gran Premio Mipaaft Allevamento i Neapel, Italien. Förstapris: 184.000 euro. 
Sven Arne Ahlberg tillsammans med redaktionen
 
Alla bilder är klickbara till större bilder som öppnas i egna fönster
Fotograf: Anders Stenberg
 
   
   
   
   
   
   
   
 

   

Höstmöte 2018
 
Tisdag den 6 november
Engelbrektsskolans aula, Slussgatan, Örebro.

 
Ett 130-tal medlemmar hade samlats I Engelbrektsskolans aula denna eftermiddag för att få vara med om finalen i ÖLIS och Länsradions frågesporttävling "Vi hänger med". Finalen utspelade sig mellan "Team Blå Bergen" och "Lag Glada Laxarna" från Sydnärke, de kommer företrädesvis från Laxå-trakten.

Undertecknad inledde mötet med att hälsa alla välkomna, däribland ÖLIS nya ordförande Jens Schollin, efter att sedvanlig landgång och kaffe och gott fikabröd avsmakats i intilliggande matsal. Därefter vidtogs lotteridragning och det var 55 olika vinster i potten, därtill ett par halva-pottenlotteriringar som sålts, så det fanns gott om medlemmar som kände sig belåtna på hemvägen från evenemanget.

Lotterivinstsponsorer
 


Varje bild är länkad till respektive sponsors hemsida
 

De närvarande uppmanades också att titta in på ÖLIS hemsida >olis.nu< där vi söker uppdatera vad som händer inom ÖLIS verksamhet, både före och efter händelserna/träffar och utställningar m.m. Så vidtog frågesporttävlingen.

Det kunde konstateras, och till stor glädje för många medverkade, att Mats Dahlberg, en välkänd röst i etern under många år i Sveriges Radios Sportradion, fanns med som en extra utfrågare uppe på scenen i ett antal frågor till de tävlande lagen.

Mats berättade själv att han råkade ut för en stroke för ett drygt år sedan, då han var på uppdrag för SRs sportredaktion, när han skulle rapportera från match mellan Mora IK och Leksands IF i ishockey.

Göran Gunnarsson, för dagen duktig programledare, inledde med att berätta om Länsradions verksamhet som bygger helt på ideella krafter och man har sändningstider vardagar mellan kl. 10.00-13.00. Kvällsrepris 22.00-24.00 över Örebro (fredag 16.00-18.00) Han vädjade också till de församlade i aulan att anmäla sig till en radiogrupp där man kunde få göra sig hörd om program och musikunderhållning i framtiden.

Referat Sven-Arne Ahlberg

Bilder här
 

 
Vårmöte 2018
 
Onsdag den 11 april
Årsmöte/Vårmöte, Engelbrektsskolan i Örebro

 
200 medlemmar hade hörsammat inbjudan och anmält sig att närvara på årets vårmöte och årsmötesförhandling.

Sedvanligt öppnades portarna kl. 17.00 för möjlighet att umgås i matsalen i Engelbrektsskolan för medlemmarna, där föreståndare Susanna Grading-Runebark dukade fram de förbeställda landgångarna från Smörgåsbutiken. Därtill fanns både fin kaka och kaffe i ordningsställt.

Kl. 18.00 startade utlottning på de populära lotterierna, som gick åt ”som smör i solsken”. Prisbordet är imponerande och stort arbete ligger bakom anskaffning utav vinster främst då av Kjell Wahman. Därtill också utdelning av vinst på tipspromenaden som fanns i foajén. Nils–Olof Åhsman blev vinnare i den tävlingen med 11 rätt. Två personer gick också hem med en rejäl slant i fickan/plånboken då de blev vinnare i "Halva-potten-lotterierna".

Sven Arne Ahlberg informerade därefter om hur lätt man kan komma åt information på vår hemsida och hur man med lätthet kan finna samt hålla sig uppdaterad på vad som händer i vårt sällskap. Han framförde också ett tack till de företag som hjälpt ÖLIS med vinster till lotterierna.

Kjell Sunesson informerade ytterligare om den frågesportävling som ska arrangeras i höst i samarbete med Länsradion. Anmälan om lag bör vara inne senast 31 maj och redan nu har lag från Laxå anmält deltagande. Sunesson hoppades att "hugade tävlande" skulle kunna sätta ihop lag med Örebro-anknytning. Information hade dessutom sänt ut i samband med senaste utskicket av Idrottsarvet.

Ur årsmötesförhandlingarna

Årsmötesförhandlingarna avseende verksamhetsåret 2017 vidtog varvid ordförande Kjell Sunesson hälsade välkommen, öppnade mötet och parentation för avlidna medlemmar hölls.

Till ny ordförande i ÖLIS valdes Jens Schollin. Jens var för dagen utomlands, men han hade framfört en hälsning och tackade för förtroendet att väljas som ordförande.

Rolf L. Lundin utsågs av årsmötet till Hedersmedlem inom ÖLIS . Rolf hade av hälsoskäl inte möjlighet att kunna närvara utan kommer att erhålla sitt diplom och blomma vid ett annat tillfälle, genom försorg av undertecknad.

Beslutades att Kjell Sunesson och Laila Sunesson utses till Hedersledamöter inom ÖLIS.
Dessa två fick emottaga diplom och blomma utav vice ordförande Reignar Johansson.

Håkan Loob

Den f.d. elitspelaren och ishockeyproffset Håkan Loob, boendes i Karlstad, hade inbjudits som gästtalare på vårt vårmöte och han startade upp med att… "vad jag har längtat att få komma till er , det har jag väntat på länge ska ni veta" (hur nära sanningen detta var/är går inte att bevisa, skrivarens anm.). Trevlig och glad visade det sig i alla fall att han var, den gode Håkan, med sin fina och genuina gotländska dialekt.

Sitt ursprung på faderns sida -namnet Loob- visade att släkten kom från Estland och hans fader - då tolv år- tillsammans med några övriga ur familjen lyckades fly under andra världskrigets slutskede efter sitt andra stora försök. Dåvarande familjen hamnade till slut på Gotland (efter lite rundturer i södra Sverige) och farfadern fick arbete på den stora cementfabriken i Slite där också Håkans pappa så småningom fick arbete. Där i Slite fick Håkan sedan sin unga uppväxt.

Den sport som så småningom kom att bli mest betydelsefull i de unga åren var bordtennis och han måttade med fingrarna med ett mycket litet mellanrum mellan tumme och pekfingret "att så här nära var det att Håkan Loob skulle bli bordtennisspelare istället för ishockeyspelare, men nu står jag här med den erfarenhet jag fick inom ishockey, och det är jag glad för".

Han blev uttagen i Gotlands TV-pucklag 1975 och där fick en framstående ledare inom ungdomsishockeyn i Sverige, Tommy Töpel, ögonen på lille högerfattade spelaren och gav Håkan både råd och idéer på sin fortsatta ishockeykarriär.

Håkan kom så småningom att hamna i Karlskrona Ishockeyklubb och där en framstående - enligt Håkan - tränare (och det kan mången örebroare också hålla med om) nämligen Des Moroney som hade varit i Örebro några få år innan Håkan Loob lärde känna honom. Des hade både spelat och varit tränare i dåvarande Örebro Sportklubbs ishockeylag, sedermera Örebro IK.

Loob fick sedan en påringning i sitt dåvarande arbete på ett lager för Intersport. Det var en man som sökte honom. Håkan trodde man skojade med honom, men det visade sig att det var ingen mindre än den framstående tränaren i Färjestads BK, Conny Evensson, som hade en önskan att få knyta den duktige högerforwarden till sitt lag i Karlstad.

Till det ska sägas att det fanns ett par spelare som också hjälpte till att Håkan skulle landa i Karlstad nämligen Thomas Rundqvist och Tommy Samuelsson. Att Färjestads BK sedan lyckade medverka till att den nyvunna stora kärleken Marie (hans hustru som också fanns med i salen vid Håkans föredrag denna dag) kunde få jobb på lasarettet i Karlstad och det minskade inte förutsättningarna för spel i FBK.

1981 tog Färjestads BK sitt första SM-guld med Håkan ingående i laget och det skulle bli många fina år i Karlstad både som spelare och ledare inom Färjestads BK.

Håkan berättade både med foton och med filmer från matcher och gav exempel på händelser och personer han fått möta genom åren det ”det är jag oerhört glad för” sade den ödmjuke gotlänningen för några värmländska idiom kunde inte urskiljas i berättelsen.

De 6 år han fick möjlighet spela i Calgary Flames (Canada) har heller inte gått förbi ”bara så där”. Han fick vara med om "ta hem" Stanley Cup och visade för staden – som hade folkmängd på ca 700 000 innevånare och i någon nyhetsartikel beskrevs att ca 400 000 var ute på stan och celebrerade laget - när de ficka passera i lång procession genom staden under flera timmar.

Håkan var också med och tog hem guldet för Sverige i OS i Lillehammer, den berömda och omtalade matchen där straffavgörandet skedde med Peter "Foppa" Forsbergs berömda straffmål (vilket ju senare blev uppmärksammat med frimärke.)

När så Håkan, med familj, återkom till Karlstad som spelare blev han efter avslutad spelarkarriär omedelbart utsedd till Sportchef och det var han i tre år. Därefter var han både Marknadschef och så småningom VD för Färjestads BK:s bolag med tidvis nästan 100 anställa (inkl spelare, tränare, m.m.) det har numera Håkan dragit sig tillbaka från och han är numera frilansare i både det ena och det andra. Senast var han expertkommentator i TV från OS i Sydkorea.

Avslutningsvis blev det några korta frågor och Håkan tackades där undertecknad överlämnade en bok om Tord Grip och dennes biografi samt en snidad ljusstake i trä utförd av vår medlem Lasse Henningsson.
Allt igenom en lyckad kväll enligt många.

Noteringar av Sven Arne Ahlberg

Alla bilder är klickbara till större bilder som öppnas i egna fönster
Fotograf: Anders Stenberg
   
   
   
   
     


 

Arkiverade års- och höstmöten >>

 

Caféträffar | Möten | Utställningar | Resor/Övrigt |

 
 
Uppdaterad: 2019-10-09